Радостин Кишишев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Бившият

...
Радостин Кишишев гостува в предаването „Код Спорт“ по ТВ+. Бившият
Коментари Харесай

Кишишев: Това, което стана с Левски, ЦСКА и Лудогорец може да се впише в рекордите

Радостин Кишишев гостува в предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Бившият състезател от британската Висша лига не икономисва нищо, приказва намерено и постоянно това не постоянно му носи позитиви. Но пък характерът на някогашния национал е подобен.

- Киш, здравей! Започваме без доста предисловия – за какво потъна бургаският футбол?
- Има доста диалози, доста се изписа към цялото нещо, което се случва в Бургас. Първото, най- фрапиращо и най-важно е, че нямаме личен стадион. Независимо кой и какви пари е давал през годините за това да има футбол в Бургас, най-важното сега е, че нито Нефтохимик, нито Черноморец, които са водещите тимове в Бургас, имат база, на която да стъпят. Така няма по какъв начин да пристигна вложител, който да даде даже и дребното, което е нужно за бургаския футбол.

- Ти си ръководител на УС на Черноморец (Бургас) – каква е обстановката в клуба? Липсата на средства ли е главният проблем за рецесията? Спомена стадиона, само че знаем, че трябват и финанси.
- Смея да настоявам, че сега сме нелошо финансово обезпечени. Няколко въодушевени предприемачи и хора, които в действителност желаят да оказват помощ на спорта в дребни размери, колкото са им опциите, само че от малко малко сме добре на този стадий. Неслучайно сме преди всичко, плащаме си заплати, награди, колкото и дребни да са, подсигуряваме го на нашите футболисти. Но в действителност обстановката не е розова. Вижда се, че нещата освен във футбола, само че изобщо в целия свят, отиват на една дълбока рецесия, на която занапред ще забележим размерите.

- Нефтохимик, който беше фактор в родния футбол, също изчезна от картата. Лошо ли се управляваха двата клуба на Бургас?
- Да, щом са стигнали до това състояние и в двата клуба се е управлявало неприятно. А това, че ние сме преди всичко, не значи, че нашият клуб се ръководи добре, както и това, че Нефтохимик са на последно място, че те са си го заслужили. Фактите са си обстоятелства, таблицата в никакъв случай не лъже, както се споделя на футболен език. Факт е, че Нефтохимик последните 4-5 години е водещ в града. Виждаше се по какъв начин върви от „ В “ в „ Б “ и в „ А “ група и назад. Не можаха да се задържат нито в „ Б “, нито в „ А “ група, дори една година бяха и във „ В “. Там управлението е същото, не мога да кажа некадърно, само че не се ръководи по този начин, както би трябвало.

- Къде в тази ситуация е общината? Защо локалният бизнес няма интерес да влага средства във футбола? В Бургас наподобява не е известен моделът „ бащица “…
- Не мога да кажа, че общината не дава за футбола, само че въпросът е в какви размери оказва помощ на футбола. Факт е, че се построи един доста огромен плувен басейн за няколко милиона. Факт е, че се построява зала за още стотици милиони. Изграждат се и площадки, и зали, само че някак си не може да стъпи крепко и да отсече – ще се дава за футбола толкоз пари, с цел да може тимът да бъде на най-високото равнище! Ако има някаква последователност – три звезди, две звезди, една звезда, на Бургас би трябвало и спортът да му е три звезди. Не единствено това да бъдем най-хубавият град за живеене, в предишното естествено. Но въпросът е да бъде и в спорта, и в стопанската система, и във всичко, което се случва в града, би трябвало да бъде на топ равнище. Както едно частно учебно заведение на Запад, с цел да вземе пет звезди, би трябвало и спортът да му е с пет звезди. Иначе спортът като му куца, пада една звездичка и му пада реномето. Има доста случаи, хората, които са осведомени, знаят защо става въпрос. Неслучайно дори и надарени деца ги взимат, с цел да вдигнат спорта в учебното заведение.

- Кога съгласно теб ще завърши мъката с бургаския футбол?
- Най-вероятно няма да завърши скоро, само че има някакви първи проблясъци. Първото и най-важно нещо е Община Бургас да си вземе единия или двата, в случай че е допустимо, стадиона. Но мисля, че на Бургас му подхожда да има един стадион, два са към този момент доста, три са прекомерно доста, както има концепция да се строи още един стадион. Все отново сме 200-хиляден град, като махнеш пенсионери, бебета, деца и ще останат едни 15 хиляди души, които за спорт не съм сигурен, че са дейни, само че са дейни хора.

- Виждаш ли нещо положително в дуелите от „ А “ група? Има ли метод да се вдигне равнището или това може да стане единствено на книга?
- Мисля, че единствено на книга може да се случи. Това, което се случи предходната седмица с уволняването или подаването на оставки на треньорите на Лудогорец, на ЦСКА и на Левски, в действителност може да се запише в върховете. Много забавно и просто недопустимо съгласно мен след 6-8 мача. Не знам коя фаза е, тъй като не проследявам „ А “ група толкоз детайлно, само че след 8-9 мача да махнеш тримата треньори на топ 3 тима в България, не е обикновено. Тук отново опираме до това кой и по какъв начин го е направил този избор. Не знам Върба какъв брой време беше тук…

- Какъв знак е това за хората, свързани с най- известния спорт – оставките в трите водещи клуба?
- Това е знак първо за това, че ръководителите на футбола си вършат, каквото си желаят. Отделно към този момент специалност треньор не знам по какъв начин би трябвало да бъде наречена. Назначават те, имаш семейство, деца, тъй като треньорите не са на по 20 години да нямат деца и фамилии. Те са над 40-50-60, не отиваме във възраст, в която са дядовци, децата им са отгледани и може да върви, където си желае. Но това мести целия ти метод на живот. Не може да дадеш на един треньор два месеца или три месеца. Като си го взел, ти би трябвало да си го проучил, би трябвало да си повярвал в това, че този човек персонално може да помогне в обстановката, в която се намира тима, с цел да смениш предния треньор и да му дадеш година-две. Даже година е малко с всичките му негативи. Ти би трябвало да си го проучил, както проучваш и даден футболист. Естествено има изключения – акомодация, несходство в характерите и така нататък Но специалността треньор към този момент е доста тежка.

- Пречат ли чужденците на развиването на родните гении? Според теб какъв брой легионери би трябвало да има в даден клуб у нас?
- Според мен пречат и то 100%. Като легионери сред три и пет индивида е задоволително да има в един тим. Оттам нататък ти в действителност ще вдигнеш качеството на своите гении, на твоя артикул, който произвеждаш в школите. Има доста положителни школи като на ЦСКА, Левски, Лудогорец, Ботев. Говорим за настоящи школи, които са си създали бази. Благоевградската школа е неповторима, постоянно е раждала гении, от Бургас постоянно са излизали гении и така нататък Но някак си зачеркнахме този надарен народ, който имаме в спорта, освен във футбола. Вижда се в цялостния аспект на картинката на спорта в България. Просто ние затрихме спорта. Държавата по всякакъв начин направи по този начин, че по- малко да се спонсорира тима, изчезнаха огромни области в най-различни сфери на спорта като гимнастика, щанги, бокс и така нататък

- Бургас е надалеч от София, само че по какъв начин смяташ – ще успее ли Наско Сираков да изведе Левски от тежкото състояние, в което се намира клубът?
- Наско Сираков ще успее – това е моето мнение. От моя позиция и от това, което знам, той е успявал на всички места, където е бил. Доказал се е като началник. Неслучайно последните триумфи на Левски бяха под негово управление. Естествено тези 30 млн., за които се споделя, че са минус, тежат. Но нещата ще се оправят. Няма по какъв начин да не се оправят.

- Дълги години беше част от „ А “ тима на България. Отново сме навън от огромен шампионат, пропуснахме шанса си да се класираме на европейското състезание следващата година. Защо се превърнахме във футболно джудже?
- Първо е фактът за това, което коментирахме доскоро – доста чужденци, малко късмет на българи, няма по какъв начин да се изявят. Ако купуваме чужденци, както в Англия се купуваха чужденци, когато аз отидох, да бъдат национални състезатели, е едно на ръка. За да вземеш работна виза, както и в този момент ще стане за българите и мисля че и за европейците, 75% от мачовете в националния тим в последните две години би трябвало да си играл, с цел да вземеш работна виза. Трябва да си се потвърдил. Ако ние взимахме такива чужденци, които са се потвърдили, мисля че равнището щеше да стане доста по-голямо. Но националният тим е реалност от това, което виждаме. Много слаби резултати и съгласно мен доста слаба игра. Ние сме щастливи да забележим един финт по крилото! Виртуозите ги няма! Къде изчезнаха? Смея да настоявам, че в клубовете има футболисти. Като ги видиш, казваш, че това дете е супер надарено, само че оттова нататък цялостната конюнктура погубва гения.

- През представителния тим минаха най-големите имена в родния футбол като треньори и никой не съумя. Говоря след 2004 година, когато участвахме на еврофиналите в Португалия. Като че ли това място наподобява прокълнато…
- За първи път слушам, че мястото е прокълнато, пък много хора желаят да стават треньори – доста забавно. Макар и за малко. Фактите са си обстоятелства – ние нямаме футболист, който да играе в топ състезание. Да не се връщаме на тематиката кой е избрал, кой не е избрал, само че този човек би трябвало да е вътре в състава. Дали ще играе, няма значение. Ти имаш един футболист, който е в топ 5 шампионати в Европа и не го викаш! Няма водачи и това е ясно. По тази тематика се е изписало, изписало… Г-н Венци Стефанов пуска шегички наляво и надясно по тематиката народен тим, непрекъснато се дава публичност. Но националният тим в действителност стана за смешки. За страдание. Трябва да се почне изначало.

- Какви ползи се сблъскват в националния тим и по какъв начин един треньор може да им се опълчи?
- Първо би трябвало да е самостоятелен, който всички го знаят, който и мъчно става. Но могат да се намерят такива хора. Разбиращ от футбол, водач в досегашния си метод на живот. Има доста образци, както са били в националния тим и хора, които са били с по-малко качества, само че с по-голямо влияне по-нагоре по веригата. Трябва да е компетентен, би трябвало да схваща футбола, би трябвало да е праволинеен. Неслучайно Димитър Пенев го назоваха Стратег, би трябвало да бъде и пълководец.

- Но когато нямаш футболисти, по какъв начин да бъдеш пълководец?
- Можеш да бъдеш пълководец и с по-малко качества.

- Предстои борба за президентското място в БФС. Досега ясни са кандидатурите на Христо Порточанов и на Христо Христов от Марица, разясняват се още тези на Иво Ивков и на Петър Величков в тандем с Димитър Бербатов, на Емил Костадинов. Има ли измежду тях персона, която е решена да направи нужните промени, за които ти приказваш или всичко остава едно предизборно заричане?
- Най-вероятно отново няма да се състои този Конгрес поради самата конюнктура. 500-600 индивида на едно място няма по какъв начин да стане – делегати, обслужващ личен състав, не знам какви си комисии и така нататък Отиват към 600 индивида и няма по какъв начин да се съберат. Освен може би в зала „ Армеец “, която е за 10 хиляди индивида и 2 хиляди може да влязат. Но това е в кръга на шегата – къде смешка, къде тъжна истина поради Коронавирус. От всичките, които изброи, не съм сигурен кой ще се кандидатира. Това, че някой е дал изявление преди месеци, че желае да става президент на БФС, не значи, че той ще се кандидатира. Отделно някои ги познавам, някои не ги познавам. Примерно господин Величков не го познавам индивида и не мога да кажа нищо по въпроса. Отделно Бербатов като вицепрезидент… Бербатов ще е или президент, или… Как може да е вицепрезидент? Извикайте и Стоичков за вицепрезидент – същата работа! Някак си не отива това нещо. Да, окей, ще се приготви за предстоящ президент, само че някак си не става съгласно мен.

- Ти какъв човек би желал да видиш отпред на родния футбол?
- Първо - да бъде добър в мениджмънта на цялото нещо, което се прави във футбола. Естествено, че е хубаво да е бил футболист, тъй като може би ще бъде с едни гърди напред в знанията си. Но с цел да бъдеш водач на такава организация, би трябвало освен да разбираш от футбол, само че може би повече би трябвало да разбираш от организационни неща. Защото влизат едни милиони от ФИФА и УЕФА, които би трябвало да се разпределят по зони, по детско-юношески футбол, по народен тим, база се построи доколкото разбрах. Трябва човек, който в действителност да хване крепко юздите на българския футбол, тъй като има много неща, които би трябвало да се изметат.

- Например?
- Рестартът почва от най-долу, не от горната страна. Аз бих предпочел от най-отдолу – детско-юношеският футбол. Не съм окей за всеобщия спорт, там си е напълно друго. Детско-юношеският футбол би трябвало да се почисти, аматьорският футбол би трябвало да се почисти. Корупцията е голяма, на всевъзможни равнища. И безкомпромисни санкции. Особено за съдиите. За президенти, които непосредствено нападат БФС. Закачки може да си имат, само че за който подлага на критика Футболния съюз и по какъв начин се управлява, трябват огромни санкции. Но съгласно мен не се ли почне да се изключват футболисти за „ черно тото “ от футбола тотално, не се ли накаже арбитър повече да не свири… Защото неточности има, само че не може в един мач да направиш 10 неточности в едната посока. Не може да си дал една дузпа, пък втора дузпа, виждали сме и трета дузпа, единствено и единствено тимът да победи. Моментално санкции – колкото останат, ще се научат.

- Има ли политика във футбола и тя пречи ли на най- известния спорт?
- Най-вероятно има, тъй като виждаме, че има политици в УС на БФС. Политиката е тясно обвързвана със спорта, няма по какъв начин. Темата за политиката ми е малко далечна и е доста сложна, неслучайно на избрани хора им се удава да бъдат политически водачи. А на другите като им се даде опция, както сподели Любо Пенев, след тях почистваме.

- На теб кое ти дава тласък да работиш във футбола след всичко това, което начерта досега?
- Естествено отново бях доста сериозен за много от нещата. Общо взето нямам огромен тласък за работа в това, което се случва. Но имам тласък в това да видя хора, които в действителност желаят да оправят българския футбол. Не на думи, не като политиците, които дават обещание в акцията и като седнат на това хубавото място да разпределят масрафа, да кажат: „ Сега към този момент ставам милионер. “ Но в случай че видя, че има хора с упоритости и предпочитание да оправят Футболния съюз, в действителност това ще ме подтиква.

- Имаш личен бизнес – по какъв начин се оцелява в изискванията на COVID-кризата?
- Оцелява се като имаш малко заделени пари. Това е ситуацията. Покриваш си разноските с персонални средства, доколкото можеш и последваща стъпка е банкрутът. За страдание, мисля че страна прави доста малко към момента. Говори се за едни милиарди. Ами, дайте да ги вземем тези милиарди и да ги раздадем малко, тъй като те са тъкмо за това. А дали ги дават, не знам.

- Мислил ли си за грешките си в живота? Коя не би повторил, в случай че имаше такава опция?
- Естествено, че съм правил доста неточности в живота. Естествено, че е имало и съдбовни неточности. Ако е за футбола, не желая да разясня, тъй като може би няма да излезе хубаво от моята уста, само че е имало и неточности във футбола, които през годините съм си ги схванал. Имало е доста неточности и в случай че се върна обратно, може би нещата ще са по различен метод. Може би и аз щях да имам някоя и друга Шампионска лига под мишница, тъй като имах опция да бъда в тим, който завоюва Шампионска лига доста пъти.

- Кой е бил най-тежкият ти миг в живота и по какъв начин си го преодолял?
- Естествено най-тежкият миг беше гибелта на брачната половинка ми преди осем години. Как съм го преодолял? Предполагам с доста огромен компромис от моя страна, с доста огромен темперамент за това по какъв начин да се случат нещата в бъдеще. Факт е, че в случай че човек претърпи такава загуба, е много мъчно да вдигне глава и да продължи напред. По някакъв метод съм съумял, опитал съм се да дам най-хубавото на децата ми, които са живи и здрави сега.

- Какво ти донесе откровеността през годините?
- Донесе ми това, което съм сега. Да съм изцяло самостоятелен от фактори в живота около мен, които са по един или по различен метод свързани. На мен ми е хубаво като ме посочат и кажат: „ Този не е подкупен. “ Това му е най-хубавото на този фиктивен живот, който живеем сега.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР