Радослав Златков: Дори да получим честотите за 5G още в

...
Радослав Златков: Дори да получим честотите за 5G още в
Коментари Харесай

Радослав Златков: До две години ще имаме мобилни мрежи от пето поколение

Радослав Златков: " Дори да получим честотите за 5G още при започване на 2020 година, на дневен ред идват разрешенията за градеж на базови станции. Законодателството още не е осъвременено, тъй че построяването на сходни уреди да става допустимо най-бързо. "

© Георги Кожухаров Визитка

Радослав Златков е основен механически шеф на БТК от ноември 2015 година Завършил е Техническия университет в София, компетентност " Телекомуникации ", и има над 20 години стаж в сектора. БТК е най-големият телекомуникационен оператор в България по доходи и оперира под комерсиалното име Vivacom. Как ще наподобява съгласно вас миграцията към 5G от позиция на крайните консуматори? Кой ще бъде главният мотор на смяната?

Двигател ще е потребността на потребителя – било то на всеобщия или на корпоративния. В 2G това беше подвижността и свалянето на цената спрямо първото потомство. При третото потомство беше преносът на данни. В четвъртото това е навлизането на видеото. И тъкмо видеото докара до това, че мрежите от трето и четвърто потомство към този момент запълват своя потенциал.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Оттук единият главен мотор на смяната към 5G e потребността от още повече транспорт на данни за трансфер на видео. То става с все по-високо качество. Вече приказваме и за 4K видео през мобилна мрежа.

Вторият мотор е броя на обвързваните устройства. В мрежата от четвърто потомство тя е лимитирана. Сега, с навлизането на интернета на нещата, броя свързани консуматори доближава предел, който не може да бъде решен с досегашната технология. При 5G няма по-голямо лъчение. Спектърът, който ще се употребява за тези мрежи тук и на който ние вършим тестванията, е 3.5 гигахерца. На сходен набор работят и Wi-Fi рутерите ни у дома. От тях обаче никой не се тормози.

Третият дирек е бързодействието на мрежата, времето за реакция. На базата на това приказваме за напълно нови приложения като мобилен гейминг, самостоятелни коли, роботизирано произвеждане, дронове.

Моето мнение е, че в началото 5G мрежите ще работят дружно с 4G. Говорим за надграждане. Не го вършим като самоцел, с цел да кажем " да, имаме 5G ".

Какво би трябвало да се случи с потреблението на телеком услуги, с цел да има бизнес смисъл от прекосяването към 5G? Особено в подтекста на това, че 5G ще изисква инсталиране на повече кафези, т.е. спомагателни вложения?

Промяната при самостоятелния клиент я следим, като забележим потреблението на мобилни връзки при нашите деца. Те са привикнали да вършат всичко през мобилния телефон, да го употребяват за всевъзможни цели – игра, образование и така нататък Мобилният телефон към този момент ни подкрепя ужасно доста за безусловно всички дейности – през навигация, обмисляне на пътуванията, избор на хотели, заведения за хранене, следене на рейтинга на избрани услуги, онлайн извършване на покупки и така нататък

Тази промяна се случва и в промишлеността, и в публичния живот. Косвено това след това отново се трансферира като изгода за самостоятелния консуматор. Какво имам поради? Умните градове, управляването на времето, на тапите, на трафиците. Сигурността, видеонаблюдението, достъпът до информация, която е профилирана тъкмо за теб.

Как се движи потреблението на данни сега и имате ли подготвеност да поемете доста по-тежка консумация на трафик?

Увеличаването на потреблението на данни се случва всяка година. И то освен в България.

Тук би трябвало да споменем промишлеността. Бизнеси, които не са чак толкоз цифровизирани, също стартират да се трансформират. И те ще се трансформират с наша помощ, освен като им предоставим телеком услуги, само че и цялостни решения. Защото 5G е платформа, която подкрепя цялостната цифрова промяна.

Например сегментирането на мрежата, което е допустимо при 5G, ще даде опция за въвеждане на сериозни услуги – сигурност, пожарна сигурност, ръководство на трафика на железниците, светофарни уредби и така нататък

Споменахте железници – подготвени ли са компании мастодонти като БДЖ за цифрова промяна?

Конкретно за БДЖ няма да разясня, само че нормално тези, които не са подготвени, са хората. Защото те са най-бавно изменящият се детайл от цифровия свят. И то не тъй като не могат, а тъй като не са осъзнали изгодите. Новото постоянно предизвика прочут боязън.

Доколко БТК е софтуерно готова като компания за прекосяване към 5G?
" 5G мрежата дава и опция за високоплатена работа в районни центрове. Така много хора, в случай че решат, ще могат да работят отдалечено за водещи интернационалните компании. "

Фотограф: Цветелина Белутова
Преди да стартираме 5G мрежа, има много подготовка на физическо и чисто организационно равнище, която ние правим от много време. За да кажем, че имаме качествена мрежа от пето потомство, би трябвало да имаме добре работеща от четвърто.

Трябва да имаме и верните физически местоположения. Да им осигурим вярното зареждане, както и транспорт – сега до доста от тях имаме оптична съгласуваност. Цялата ни мрежа е IP основана и е синхронизирана с GPS-и към един общоприет часовник. Всичко това изисква доста сериозна подготовка. Уточнявам, че и сега имаме комерсиално работещи в действителната ни мрежа базови станции от пето потомство. Когато решим, може да стартираме търговски услуги.

Преди това обаче би трябвало да има налични честоти. В момента Министерският съвет би трябвало да реши и надлежно да завърши публичното разискване и ние да получим актуализирани и съобразени със положението в България и европейските равнища цени, годни за всички.

Кога очаквате да придобиете честотите за 5G мрежа?

Още идната година. Но даже да ги получим още при започване на 2020 година, на дневен ред идват разрешенията за градеж. Законодателството още не е осъвременено, тъй че построяването на сходни уреди да става допустимо най-бързо. Има обаче разнообразни опити за олекотяването му. Регионалното министерство доста добре схваща и също се пробва да си партнира с нас за нужните промени.

Чак по-късно ние, операторите, ще би трябвало да модернизираме задачите си мрежи.

Да поговорим за страховете на хората по повод 5G технологиите. Какво демонстрират тестванията ви за въздействието на 5G излъчването върху човешкото здраве?

Що се отнася до условията, ние ги имаме и те са много по-стриктни, в сравнение с в Европа. По отношение дали ги съблюдаваме – да, съблюдаваме ги, а контролът е за всяка базова станция. При всяко позволение се прави премерване на плътността на електромагнитното поле от самостоятелни държавни институции.

При 5G няма по-голямо лъчение. Спектърът, който ще се употребява за мрежи от пето потомство в България и на който ние вършим тестванията, е 3.5 гигахерца. На сходен набор работят и Wi-Fi рутерите ни у дома. От тях обаче никой не се тормози просто тъй като с тях сме привикнали. 5G даже е по-слабо като лъчение от тях.

Модерните технологии, с цел да употребяват спектъра оптимално дейно, утилизират и понижават излъчването. Трябва да получаваш и излъчваш толкоз сигнал, колкото ти би трябвало, и да не пречиш на останалите. Също по този начин, до момента в който 5G мрежите са на контролиран набор, Wi-Fi са на нерегулиран. Ако нашите устройства, както крайните потребителски, по този начин и оборудванията ни, минават прецизна сертификация, потребителското съоръжение у дома едва ли предстои на същия надзор.

Така че излъчването от 5G мрежите е съизмеримо или по-малко от домашните ни мрежи. Сравнено с 4G, отново е съизмеримо.

Какво би трябвало да направи едни мобилен оператор, с цел да мигрира към 5G мрежа, и почти какъв брой би коствало това? И по какъв начин това ще се отрази на крайните цени за потребителите?

Много рано е да приказваме за крайни цени към потребителите. Като телеком влагаме ужасно доста в мрежата ни, и то освен мобилната. Става дума за към 2 милиарда лева за последните 10 години, което е голяма сума.

Тази година ние като оператор ще приключим с построена оптична мрежа, която дава опция на над 2/3 от българските семейства да бъдат свързани с закрепения широколентов закрепен интернет. Това е фантазия за множеството западни страни. България попада в топ 50 в целия свят по скорости на закрепения широколентов интернет съгласно изследване на английската компания Cable.

Сега на въпроса дали ще е по-скъпо. За да отговорим за бъдещето, дано да погледнем предишното. Вие да вземем за пример сте били мигриран от 3G към 4G. Цените не се усилват, усилва се потреблението. Спрямо европейските равнища постоянно сме били доста ценово насочени и с едни от най-ниските цени.

Ако разноските за мрежа от пето потомство се окажат прекомерно високи, може ли да се стигне до шерване на инфраструктура от конкурентни оператори?

Ние и сега я споделяме. При състояние че ценовите равнища са ниски, ние се опитваме да олекотим финансовите вложения там, където е допустимо. И сега имаме много местоположения, където трите оператора или два от тях споделят своите уреди. Дали това ще се случи по-масово? Моята прогноза е, че да.

Конкуренцията от дълго време към този момент не е толкоз при физическата инфраструктура, колкото при качеството на даване на услугите – през каналите за продажба, през центровете за обслужване, през качеството на самата услуга с цялата й палитра от подуслуги, при гъвкавостта за избор на самия клиент да получава тъкмо това, което желае.

Това дава опция за развиване на останалите промишлености в България. Дава опция за създаване на заводи допълнително региони на България, надлежно за баланс в себестойността. Също дава и опция за високоплатена работа в районни центрове. Така много хора, в случай че решат, могат да работят отдалечено.

Какви ще са новите услуги, на които БТК ще акцентира в околните месеци и години, базирайки се на 5G мрежата?

Вече се приготвяме, употребявайки съществуващите мрежи. Имаме платформа за умни градове, видеонаблюдение, Wi-Fi зони, съгласуваност и платформи за българските учебни заведения. Работим с огромни корпоративни клиенти за тяхното дигитализиране и автоматизиране на техните процеси. Със стартирането на мрежите от пето потомство ще бъдем улеснени да вършим всичко това.

Може ли да дадем образци, където 5G ще даде нещо, което 4G не може или не съумява изцяло?

Видеонаблюдението и сигурността. Ще има по-бърза реакция с по-голям размер от данни. Геймингът, където бързата реакция е основна. Автомобилите и самостоятелното им ръководство. Медицината. Изобщо на всички места, когато има потребност от бърза реакция и/или огромен брой свързани устройства.

Колко време ще отнеме съгласно вас процесът на акомодация към 5G?

Според мен в границите на две години ще имаме задоволително добре развити мрежи от пето потомство. Разбира се, в случай че се извърши изискването с утвърждението на честотите и техните ценови равнища в границите на 2020 година И това е моето очакване за трите оператора.

Има ли към този момент подготвени бизнес планове в областта на 5G, по които компанията работи?

Да. Работим с редица общини във връзка с сигурността, ръководството на трафика, на умното паркиране, на отдалеченото премерване на разнообразни индикатори, в това число замърсяването на въздуха и околната среда, достъпа до учебните заведения, броудбанда в едва обитаемоте райони, там, където не е оправдано и е скъпо да има оптика.

Ще има ли разлика при навлизането на 5G в София, огромните градове и останалите елементи на страната?

Винаги тръгваме от по-гъсто обитаемоте райони. Срокът за адаптиране и покриване на останалите елементи е дребен, просто изисква софтуерно време. Но никога те няма да бъдат подценени.

От една страна, стратегическата ни цел е да покрием колкото се може повече семейства с оптика. Ще финишираме годината с мрежа, която покрива 2/3 от семействата. За другата 1/3 – част от тях са в проектите за следващата година за оптична съгласуваност, част от тях, за които не е дейно или не можем да ги покрием, ще бъдат свързани с 5G технология.

Имате ли изясненост с кои снабдители на съоръжение ще работите? И ще ви обиден ли политически аспекти на този въпрос като свадите към китайската Huawei?

Не, нямаме такива проблеми. Работим с всички водещи снабдители. И сега имаме съоръжение както от Huawei, по този начин от Ericsson, по този начин и от Nokia. Иначе за чисто политическия аспект, въпреки че съм инженер, а не политик – да вземем за пример в Германия се реши, че Huawei не е проблем. Не може да се каже, че в Европа има единно мнение по отношение на тази компания.

Интервюто взе Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР