Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София

...
Радивое Андрич ще бъде сред специалните гости на 28-ия София
Коментари Харесай

Радивое Андрич получава специалната награда на София филм фест

Радивое Андрич ще бъде измежду специфичните посетители на 28-ия " София филм фест ", научи ДУМА от Светлана Дамянова. След чудното лятно премеждие с младежи " Как се научих да хвърча " (копродукция сред Сърбия, Хърватия, България и Словакия), известният сръбски режисьор ще показа през март най-новия си филм " Светкавици още веднъж ".
Той е самобитно продължение на втората кинотворба на Андрич " Светкавици " (2001) - юношески филм с детайли на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата рецензия го дефинира като " първия югославски комерсиален ъндърграунд филм ".
Днес, 22 години по-късно, " Светкавици още веднъж " ни среща с някои от познатите герои - те и действителността им съвсем не са се трансформирали, но изненадите, които им сервира животът, са разнообразни. А също така се срещаме с ново потомство младежи, които се борят със своите провокации.
Радивое Андрич е един от най-популярните модерни режисьори освен в Сърбия, само че и в Югоизточна Европа. Българската аудитория добре познава творчеството му, представяно на предходни издания на СФФ - от дебютния му филм " Три палми за двама пънкари и едно маце " (1998), чиято аудитория в района на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм " Светкавици " (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно - третия, трансформирал се в безспорен зрителски шлагер " Когато порасна, ще стана Кенгуру " (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун. През 2022 година Радивое Андрич беше член на Международното жури на 26-ия СФФ и показа своя филм " Как се научих да хвърча ", акомодация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в целия свят сръбски писателки. " Как се научих да хвърча " бе награден като най-хубав европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция `22, получи " Сребриста чайка " за най-хубав филм на " СФФ на брега " `22 в Бургас и бе гледан от хиляди фенове на майсторството на Андрич в цяла Европа.
На " София филм фест " през март ще имаме опция да забележим всички филми на Радивое Андрич в специфична ретроспектива.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР