Радиостанции в Словения обединиха сили в кампания за подпомагане на

...
Радиостанции в Словения обединиха сили в кампания за подпомагане на
Коментари Харесай

Потоп заля Словения. ЕС отпуска €400 млн., местни радиа събраха €2 млн. за дни

Радиостанции в Словения сплотиха сили в акция за подкрепяне на потърпевшите от опустошителните наводнения в страната и събраха близо две милиона евро, заяви радио „ Едно “, представено от словенската организация СТА.

Кампанията наречена " Едно сърце, една Словения ", събра общо 1 914 746 евро. Освен радио „ Едно “ в акцията се включиха още седем радиа.

Маратонската програмата за набиране на средства продължи от 6 часа сутринта до 18 часа през вчерашния ден, като бяха включени разнородни посетители - от музиканти до психолози и чиновници на гражданската отбрана. Пострадали от наводненията също споделиха своите истории.

Благотворителен търг за фланелката на баскетболната звезда Лука Дончич, подписана от целия баскетболен тим на Словения, също стартира по време на маратонската радио стратегия, тъй че крайната сума се чака да нарасне, заяви нощес новинарският портал 24ур.

Наводненията, провокирани от изобилните превалявания, които започнаха на 4 август, бяха избрани от словенския министър председател Роберт Голоб като най-тежкото естествено злополучие от 30 години. Той сподели, че вредите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а доста хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си поради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви през вчерашния ден, откакто посети засегнатите от наводнения региони и беседва с премиера Голоб, че Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за взаимност на Европейски Съюз -  100 милиона евро тази година и 300 милиона евро следващата година.
 Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посещава наводнените региони. Снимка АП / Българска телеграфна агенция

Словенското държавно управление разгласи 14 август за ден на солидарността, който ще бъде неработен, с цел да могат повече словенци да се включат в напъните за справяне с последствията от наводнението и да оказват помощ на потърпевшите.

Идеята обаче не бе утвърдена през вчерашния ден от Търговската камара на Словения. Според организацията това няма смисъл, защото фирмите към този момент са разрешили на своите чиновници от засегнатите региони да отсъстват от работа. Подобно мнение показаха и други две камари.

Над 15 000 души са изразили готовността си да оказват помощ  в онлайн приложението Floods 2023, което бе пуснато на 7 август.  Те могат да оказват помощ с непринуден труд или да дават материали или машини.

Приложението демонстрира лист от услуги и материали, от които Службата за гражданска отбрана и помощ при бедствия се нуждае, с цел да помогне на засегнатите от наводнения региони. Най-голямо търсене сега има на услуги и материали за ремонт на здания, пътища и друга инфраструктура.

Усилията за подкрепяне на оправянето с последствията от наводненията в страната се управляват от Службата за гражданска отбрана, която разчита в огромна степен на доброволци.

Досега са изпратени към 25 000 доброволци пожарникари дружно със 787 транспортни средства, с цел да обезпечат нужното съоръжение за помощ при бедствия, сподели ръководителят на Асоциацията на словенските пожарникари Янко Церквеник пред организация СТА.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР