Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6

...
Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6
Коментари Харесай

Хасан Адемов обясни на кои групи хора работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск

Работодателят няма право да отхвърля заплатен годишен отпуск на 6 групи уязвими хора. Това сподели ръководителят на Социална комисия и народен представител от Движение за права и свободи доктор Хасан Адемов  Хасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година приключва по време на разискването на Закона за ограниченията по време на изключително състояние.

Няма по-надежден и по-ефективен метод от обществената изолираност да се оправим с този проблем. Тази концепция минава през съвсем по-голямата част от текстовете на законопроекта. Другият принцип е, че всички ограничения минават през законодателни решения. Нашият ръководител господин Карадайъ предходната седмица, когато се установяваше изключителното състояние, съобщи, че даже и в условия на изключително състояние, Народното събрание е конституционния орган и България продължава да бъде парламентарна република. Това значи, че всички законодателни решения минават през Народното събрание, добави още Адемов.

По думите му общата философия на законопроекта е ситуирано в полето на солидарността. „ Тъкмо в полето на солидарността би трябвало да се споделя отговорността сред страната и нейните институции, като стартираме от фондовете на ДОО, от НЗОК, минем през държавния бюджет и не на последно място през европейската взаимност, да търсим шерване на отговорност сред страната, работодатели, служащи и чиновници и европейска взаимност “, посочи Адемов.

Законът за ограниченията при изключителното състояние влиза в пленарна зала

Председателят на Социална комисия посочи, че когато става въпрос работодателят да разпореди използването на платения годишен отпуск, има и реципрочна мярка. „ Тя е за бременните и напреднал етап инвитро. Реципрочната мярка е за шест групи уязвими лица, които в условия на рецесия могат да изискат от работодателя използването на заплатен годишен отпуск и той няма право да им откажа. Аз си разрешавам да предложа към тази мярка и служащите и чиновниците, които са на възраст над 60 години. Те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да употребяват заплатен годишен отпуск “, разяснява още доктор Хасен Адемов.

Според него най-важното решение е за компенсиране приходите на служащите и чиновниците. „ Обезщетенията при прекратяване на работа. Едната догадка, когато предприятието е в листата. Тук не е маркирано, само че би трябвало да се означи кои са дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени. Когато това е по този начин, законопроектът предлага служащи и чиновници да имат право на обезщетение 50 % от брутната работна заплата “, сподели още Адемов. Според него няма потребност от този текст и уточни, че другият метод е да се компенсират с 60 %.


Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР