Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците

...
Работодателите са длъжни да изплащат минимум двойно възнаграждение на работниците
Коментари Харесай

При работа на официален празник трябва да се изплати минимум двойна надница

Работодателите са длъжни да изплащат най-малко двойно заплащане на служащите и чиновниците си, които работят на формален празник. За посрещането на Рождество Христово празничните дни са 24, 25 и 26 декември, а за Нова година – 01 януари 2020 година Надницата доближава четворен размер, в случай че работата в тези дни е и ексклузивен труд, защото той също се изплаща със 100% нарастване, припомнят от Инспекцията по труда.

Извънреден в празнични дни е трудът за работещите на ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време и полагането му се разпорежда със заповед на работодателя.

Работещите в изискванията на сумирано отчитане на работното време би трябвало да получат двойно заплащане, в случай че по график би трябвало да положат труд в празничен ден. В този режим на работа изключителният труд се заплаща в края на интервала, за който е въведено сумираното отчитане на работното време и то с 50% нарастване. В този смисъл, в случай че те работят в ден на формален празник по график, за тях това не е ексклузивен труд и не се заплаща с нарастване.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР