Работодатели сигнализират за проблеми около прилагането на новото законодателство, свързано

...
Работодатели сигнализират за проблеми около прилагането на новото законодателство, свързано
Коментари Харесай

Работодатели сигнализират за проблеми около наемането на хора с увреждания

Работодатели алармират за проблеми към използването на новото законодателство, обвързвано с наемането на хора с увреждания. За компликациите, с които бизнесът се сблъсква, от Българската стопанска камара изпратиха писмо в петък до министъра на труда и обществената политика.

Един от проблемите е, че при настоящата нормативна уредба работодателите нямат достъп до информация за наетите по трудов контракт служащи и чиновници с трайни увреждания в сходство с легалното определение в Закона за хората с увреждания. Липсват нормативни учредения за условие на тази информация, както от способените държавни органи, по този начин и от към този момент наетите чиновници или от претендентите, с които следва подписване на трудов контракт.

Така фирмите са сложени в неспособност да преценяват дали към този момент са изпълнили своите отговорности за назначение на хора с трайни увреждания според въведените със закона квоти. Същото се отнася и за използването на различни ограничения като пазаруването на артикули и услуги от профилирани предприятия на хора с увреждания или от така наречен предприятия от солидарната стопанска система. Затова съгласно БСК е нужна незабавна интеграция на регистрите за подписаните трудови контракти, обезпечените лица и за издадените решения на експертни лекарски комисии.

Следва да бъде обезпечен и регламентиран достъп до нужните данни за работодателите при изразено единодушие на служащ или претендент за заемане на съответната служба.

Според БСК работодатели, получили отвод за заемане на съответната служба от лица с трайни увреждания, „ ориентирани от дирекции " Бюро по труда " или от трудови медиатори, следва да бъдат освобождавани от тези отговорности до ориентиране и назначение на нови претенденти. Съществуващото условие, че “в период 3 месеца “ работодателят следва да назначи на работа човек с трайно увреждане, който дава отговор на условията за заемане на съответното работно място “, не регистрира случаите, когато това не зависи от волята на работодателя, а от външни фактори като липса на хора с увреждания, живеещи наоколо до съответните предприятия, които да бъдат наети.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР