Работодатели и синдикатите призовават за общонационален протест в София на

...
Работодатели и синдикатите призовават за общонационален протест в София на
Коментари Харесай

РАДЕВАТА ЗИМА! Масова стачка блокира София - бизнесът и синдикатите се вдигат заедно срещу служебния кабинет на президента

Работодатели и синдикатите приканват за общонационален митинг в София на 19 октомври пред постройката на Министерския съвет поради високата цена на тока. Това е записано в послание на Асоциацията на индустриални капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, КНСБ и КТ " Подкрепа " към потребителите на електрическа енергия на свободния пазар, ръководителите на общински предприятия, лечебни заведения, учебни заведения, детски ясли и градини, ВиК сдружения, театри, музеи и други културни институции, служащи, експерти и мениджъри на огромни, междинни, дребни и микропредприятия. Обръщението е публикувано от АИКБ.

Всички небитови консуматори на електрическа сила, които не могат и не желаят да заплащат тройно за ток, би трябвало да излезем пред Министерския съвет и на всеослушание да кажем какво мислим за бездействието на държавното управление, преди да се стигне до загуба на хиляди работни места и бюрата по труда да се окажат затрупани с работа и популацията да обеднее отвратително, се показва в обръщението.
свързани новини95269на 10.08.2021
Работодатели и синдикатите желаят прекъсване на " бездействието на изпълнителната власт във връзка с цената на електрическата енергия на " свободния " пазар, неотложно компенсиране на всички консуматори, които получават електрическа сила от този пазар, ангажиране на способени специалисти в виновните институции, които да предложат и осъществят спомагателни ограничения за ограничение вредите за българската стопанска система от скока на цените на тока и другите енергоносители.

В обръщението се акцентира, че икономическата обстановка, провокирана от продължаващата пандемия, основава големи усложнения пред редица стопански действия и цели браншове, а потребителите на електрическа енергия, закупена на свободния пазар, не могат да устоят на настоящето равнище на цената й.

В обръщението се припомня, че към този момент е препоръчано решение на въпроса - отплата на свръхразхода за всеки небитов икономически консуматор на електрическа енергия, с което цената на електрическата енергия за промишлеността най-малко да се приближи до тази на контролирания пазар. Описан е и механизъм за обезпечаване на финансирането и разплащане на компенсационните ограничения - от надпланираната свръхпечалба на производителите на електрическа сила, благосъстоятелност на страната, посредством предплатено изплатен дял. Свръхпечалба е платена е от всички небитови консуматори и към този момент е налична в банковите сметки на АЕЦ " Козлодуй ", НЕК и енергийните сдружения, се акцентира в обръщението.

След срещата през вчерашния ден на служебния министър председател Стефан Янев и служебни министри с представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската федерация на индустриалните енергийни потребители и Българската минно-геоложка камара бе обявено, че се предлага енергоинтензивните предприятия да подписват директни двустранни контракти с АЕЦ " Козлодуй " и НЕК.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР