Работното облекло не е просто дреха, а съществена част от

...
Работното облекло не е просто дреха, а съществена част от
Коментари Харесай

Пет практични насоки при избора на работно облекло

Работното облекло не е просто дреха, а основна част от всяка професионална активност, която би трябвало да обезпечи както сигурност, по този начин и комфорт. Независимо дали работите в строителството, опазването на здравето или в друга област, вярното работно облекло може да направи огромна разлика.

Поискахме да научим някои „ тънкости от занаята “ и се свързахме с един от най-успешните онлайн магазини за работно облекло -. Попитахме специалистите за най-основните аспекти, които би трябвало да се вземат поради при закупуването на работно облекло. Кое е в действителност значимо и хората постоянно пропущат да вземат поради?  След известно разискване се оформи „ стоманен “ лист с практични насоки при избора на подобаващото работно облекло.

Ако планирате да поръчвате екипировки за Вас или чиновниците си, обърнете внимание на този лист със препоръки, с цел да сте сигурни, че не пропускате нещо значимо.  

1. Безопасността е преди всичко

Безопасността би трябвало да бъде високо в листата с цели при избора на работно облекло. Уверете се, че облеклото дава отговор на нужните стандарти за сигурност, които важат за Вашата промишленост. Това може да включва носенето на светлоотразителни ленти за работа покрай транспортни средства, пожароустойчиви материали за работа покрай източници на топлота или подметки с противоплъзгащо покритие за работа на хлъзгави повърхности.

Внимавайте за политиките на компанията:Много компании имат характерни политики за работното облекло, което би трябвало да бъде носено от техните чиновници. Уверете се, че сте осведомени с политиките на Вашата компания и изберете съответното облекло, което дава отговор на условията.

Например: някои компании изискват работните обувки да имат наложителен клас на отбрана ESD, с цел да предотвратяват натрупването на електростатични заряди. В подобен случай ще би трябвало да сведете до моделите, които наложително са ESD.



2. Помислете за материята

Повечето работни облекла са направени от памук, от полиестер или от композиция сред двете. 100% памучните дрехи имат преимуществото, че са по-меки и приятни на досег, само че минуса, че по-бързо се похабяват. Памукът елементарно се зацапва, мъчно се отстраняват петна от него, отпуска се, разтяга се след няколко пранета. 100% полиестерът въпреки това е доста устойчив и резистентен на пранета и на дълготрайно носене. Полиестерът обаче е по-твърд, по-корав на досег.

Една извънредно добра материя при работното облекло е комбинацията сред памук-полиестер. Например 20% памук, 80% полиестер. Работното облекло от памук-полиестер не е нито прекомерно твърдо, нито прекомерно неустойчиво на носене и пране. Съчетава по сполучлив метод удобството на памука и издръжливостта на полиестера.

Особено добре е, когато към тази композиция от материи се добави спандекс. Дори и при единствено с 3% спандекс в материята дрехата се усеща по друг метод от такава, която въобще няма спандекс. Спандексът придава разтегливост, което носи голямо улеснение при осъществяване на физически труд.

Погледнете също дали дрехата има подсилени елементи. Това са сектори от модела, да вземем за пример колене, лакти – областите, които най-вече се натоварват и протриват по време на работа. Тези характерни сектори са уплътнени с спомагателен плат, най-често полиестер Oxford.  Много е добре, когато якето има подсилени лакти, а панталонът и полугащеризонът – подсилени колене. Това удължава неимоверно живота на дрехата.

Интересно е да се означи, че при полиестера няма огромна разлика в качеството, до момента в който при памука има. Една материя, която е 100% памук може да е доста по-качествена от друга материя, също 100% памук. Особено мощно се усеща това при работните тениски. Ако търсите тениски за Вас или екипа си, избягвайте да залагате на допустимо най-евтиния вид. По-добре инвестирайте 2-3 лева повече на тениска, която обаче няма да се отпусне, а ще Ви служи дълго време.

3. Изберете комфортна кройка и подобаващ размер

Обърнете внимание на дребните елементи, нормално те приказват доста за това, до каква степен дрехата ще бъде комфортна или не. Има ли работният панталон ластик на кръста? Разполага ли якето с ластични маншети на китките? Налице ли е ветрозащитна яка? Качулката може ли да се смъква? Как се закопчава дрехата: с цип, копчета, велкро или композиция? С какъв брой джоба разполага цялостната екипировка? Повечето служащи избират облекла с доста джобове, с цел да могат да си провеждат по-удобно движимостите. Особено харесвани са инструменталните джобове и халките за чук. В взаимозависимост от бизнеса, може да се постанова дрехата да има и място за бадж.

Като цяло, гледайте моделът да бъде с права, свободна кройка, да има ластични маншети, да се закопчава елементарно и да бъде удобен, с задоволително джобове.

Когато избирате размера, обърнете внимание на това, кой номер по принцип носи индивидът (или Вие самият). В България общоприетият Европейски стандарт не е смален, както е в Испания, Италия, Португалия. Ако по принцип сте да вземем за пример размер XL, значи е мощно евентуално това да е Вашият размер и при работното облекло, в случай че го поръчвате от България.

Освен това погледнете таблицата с размери, предоставена от магазина, с цел да сте сигурни при избора. Можете също да се обадите на търговеца, с цел да Ви даде тенденция, в случай че се колебаете.

При поръчка на работно облекло за повече хора, недейте да купувате всички бройки едновременно. Най-добре е да поръчате първоначално няколко бройки с разнообразни размери, с цел да премерят служащите на мира. Когато сте сигурни в размерите, които Ви трябват, чак тогава направете огромна поръчка за доста бройки.



4. Какъв вид облекла ще комбинирате?

Добре е да помислите и за това. Дали ще поръчате яке и панталон, или да вземем за пример яке и полугащеризон? Може би повсеместен комплект яке, панталон, полугащеризон? Всичко зависи от бюджета, който сте отделили, а и не на последно място от желанията на служащите.

Има хора, които не обичат да носят полугащеризони. Особено такива с по-широка талия изпитват стеснение с полугащеризон, тъй като въпреки и да е разтеглив на талията, полугащеризонът ги стяга. Други служащи избират полугащеризон, тъй като платката защищава тениската от ненужно зацапване, а и доста харесват практичния надгръден джоб, който множеството модели полугащеризони имат.

При доста от специалностите, като да вземем за пример складови служащи, куриери и други, се залага на, елек, тениска, панталон и да вземем за пример шапка с козирка.

Всичко зависи от това, какъв вид облекла и обувки ще носят най-голямо улеснение и облекчение на чиновниците, с цел да могат да са спокойни и ефикасни на работното място.

5. Планирате ли брандиране?

Ако сте решили да брандирате дрехата, която ще закупите, е добре да изберете такава материя, върху която елементарно ще се сложи лого и надписът няма да се обели или олющи след няколко пранета.

Добрата вест е, че множеството работни облекла са подобаващи за брандиране, само че въпреки всичко е значимо текстурата да е задоволително грапава. Има някои шушлякови елеци да вземем за пример, чиято повърхнина е идеално гладка, което фрапантно затруднява брандирането.

Внимавайте материята да не е идеално гладка и лъскава, да има известна неравност (повечето работни облекла я имат).

А какво брандиране да изберете? Най-масовият, наличен и бюджетен вид е термотрансферният щемпел. Представете си лепенка, която чрез топлота бива залепена за плата.  По-скъп вид е ситопечатът, при него се изискват по-големи машини. Брандирането при ситопечата се прави посредством слагане на багра върху дрехата. Още по-скъп вид е бродерията. Тя наподобява по-красиво и постоянно се избира от заведения и заведения за хранене, които държат на една концепция по-ефектно показване на марката.

В умозаключение

Изборът на вярното работно облекло е от значително значение за сигурността, комфорта и продуктивността на работното място. Като вземете поради тези препоръки и деликатно изберете облеклото, което най-добре дава отговор на Вашите потребности или за потребностите на чиновниците ви, можете да помогнете за попречване на нещастни случаи и усъвършенстване на работната си успеваемост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР