Работниците в австралийските инсталации за втечнен газ на Chevron започнаха

...
Работниците в австралийските инсталации за втечнен газ на Chevron започнаха
Коментари Харесай

Стачка спря две от най-големите LNG инсталации, цените тръгнаха нагоре

Работниците в австралийските съоръжения за полутечен газ на Chevron започнаха стачка, откакто договарянията сред техния синдикат и компанията пропаднаха. Това вади от строя мощности, които създават над 5% от доставяния по света LNG, отбелязва " Ройтерс ".

Австралия е най-големият експортьор на полутечен газ в света с близо 81 млн. метрични тона единствено през 2022 година Двата обекта на Chevron изнасят за Япония, Южна Корея, Китай и Тайван.

От месеци работещите в бранша упорстват за по-добри условия на труд. Преди дни " на косъм " беше предотвратена стачка в обект на друга компания.

От през днешния ден стартират прекъсвания на работата за несъмнено време и отвод от осъществяването на избрани дейности. Ако не се стигне до договорка, в границите на две седмици производството ще бъде напълно прекъснато.

Според предварителни оценки, спиранията на работата в интервала до 14 септември ще лишат пазара от 95 000 тона газ. Пълномащабната стачка, обаче, ще има по-сериозни резултати.

Анализатори предсказват " краткотрайна ценова неустойчивост " при спотовите покупко-продажби, само че не чакат дълготрайна стачка - точно поради постигнатата договорка сред Woodside Energy Group и нейните служащи. Параметрите по нея са добра насочна точка за договаряния.

От друга страна: Преговори, обаче, за момента няма планувани. Нещо повече, от Chevron обявиха, че ще вземат нужните ограничения, с цел да подсигуряват продължение на дейностите - без да е ясно по какъв начин.

Това може да докара до ескалация и дълготрайно прекъсване.

То би могло да удари по австралийския износ и да стартира резултат на доминото - обичайните клиенти да търсят LNG от други снабдители, които пък да понижат доставките за своите обичайни пазари. Например Европа.

Именно на Стария континент цената на втечнения газ скочи с 14% след новината за стачката в Австралия.

Shell предходната година бяха в сходна обстановка и в последна сметка капитулираха пред служащите - само че след продължителна стачка, която им коства 1 милиарда $ пропуснати доходи от експорт.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР