Работната група към социалното министерство, която изготвя новия Закон за

...
Работната група към социалното министерство, която изготвя новия Закон за
Коментари Харесай

Обсъждане на Закона за хората с увреждания

Работната група към общественото министерство, която изготвя новия Закон за хората с увреждания, заседава в този час. А родители на деца с увреждания провеждат следващ народен митинг довечера в София.

На финалното разискване в общественото министерство дойде омбудсманът Мая Манолова, както и част от протестиращите майки. По време на финалното разискване следва да се приказва по някои от противоречивите въпроси, а точно коя институция би трябвало да прави оценката на самостоятелните потребности на хората с увреждания.

Предложенията са две - от една страна, това може да бъде звено към Агенцията за обществено подкрепяне, въпреки това, може да бъде Агенцията за хората с уврежданията. Друго, което следва да бъде разисквано, е финансовата помощ - в проектозакона е вписано, че хората с увреждания би следвало да получават финансова поддръжка, която да бъде месечна, както и целеви помощи, като финансовата поддръжка ще варира според от степента на увреждането. Отново в проектозакона, който ще бъде обсъждан, се загатва, че тя ще варира сред 10 и 57% според от степента на увреждане. Става въпрос за 57% от линията на беднотия и тези средства ще ги получават хората с най-тежки увреждания - над 90%. Майките от своя страна не престават да упорстват, че персоналната помощ би трябвало да бъде в обособен закон.
Мая Манолова, народен омбудсман: Става дума за това - решенията свързани с самостоятелната оценка на потребностите да бъдат наложителни за всички институции. Да се преразгледа финансовата помощ по този начин, както е препоръчана. Да се реши въпросът с помощните средства. Да не се дават лимитирани средства - да се дава напряко нужното средство, с цел да се пресече кранчето за източване на системата от страна на компании.Мая Стоицева, майка: Продължаваме да държим самостоятелната оценка на индивида със уреждания да бъде водеща при установяване на всички финансови поддържа, които индивидът с увреждане ще получи. Не както е заложено ТЕЛК-а да бъде водещото. Протест ще има.
Междувременно татко остави своя 18-годишен наследник в чакалнята на Министерския съвет, с цел да се погрижат, по думите му, за него. По този метод той желае да покаже, че хората с увреждания над 18 години имат разнообразни качества и те би трябвало да бъдат подкрепени, тъй като неговият наследник следва да учи и има потребност от поддръжка за това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР