Работи се по идея за това как може да се

...
Работи се по идея за това как може да се
Коментари Харесай

Мартин Димитров: КЕВР подготвя нов модел за спестяването на газ

Работи се по концепция за това по какъв начин може да се понижи потреблението на газ у нас

Това разгласи депутатът от „ Демократична България " Мартин Димитров в студиото на „ Здравей, България” по.

Припомняме, че в сряда Европейската комисия показа проект за самостоятелност от съветския газ. Според него страните от Европейския съюз би трябвало от 1 август да понижат потреблението на природен газ с 15%, като този режим на икономисване ще продължи през целия сезон до края на март следващата година

„ Умният вид е да се вкарат две цени - за парното и за газа. За едно приблизително ползване цената да бъде по-ниска, това да подтиква спестяването, а аз по-високата консумация – по-висока. Такъв модел може да бъде подтикван от КЕВР”, сподели той.

Според него по този метод може да се осъществя икономисване от най-малко 15%. „ Работи се по тази концепция. Надявам се КЕВР скоро да имат подготвен продукт”, уточни Димитров.

„ Факт е, че лятото, когато потреблението на газ е по-малка, от страна на Москва се лимитират количествата. Това е подготовка за зимата. Трябва да бъдем супер наивни и неподготвени да мислим, че внезапно Москва ще стартира да доставя обикновено Европа”, разяснява още депутатът.

По думите му точно заради тази причина би трябвало да се приготвят различни доставки. „ Чирен” би трябвало да бъде цялостен на 90% в края на октомври, към днешна дата е 42%. Трябва да имаме различни количества мазут за всеки случай, както и да намерим други огромни различни контракти за доставка на газ”, безапелационен бе той.

Димитров уточни, че България към този момент купува цялостните количества газ по контракта с Азербайджан.

„ Довчера предишното държавно управление споделяше, че това няма по какъв начин да стане. Виждате, че е имало по какъв начин. Ако те го бяха създали за предишния интервал от 1 година, в този момент „ Чирен” щеше да бъде пълен”, разяснява депутатът от „ Демократична България”.

Той е на мнение, че другата опция е да се купува полутечен газ, само че Европа не е готова за тази обстановка, тъй като входните точки не се да задоволителни.

„ Наш извънреден приоритет, след газовата връзка, би трябвало да бъде терминалът за полутечен газ в Гърция, който сега се строи. България е акционер с 20%. Той би трябвало да бъде изключителна стратегическа цел на България. През 2023 година би трябвало да бъде приключен и това да е последната зима, в която се чудим по какъв начин решаваме въпроса с газа”, счита още Мартин Димитров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР