Работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната блокираха

...
Работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната блокираха
Коментари Харесай

Протест на медиците от спешната помощ от цялата страна блокира движението пред парламента

Работещите в центровете за незабавна здравна помощ в страната блокираха придвижването пред Народното събрание.

Лекари, медицински сестри, фелдшери, водачи на коли за спешна помощ и санитари излязоха на митинг през днешния ден, в деня на българския доктор, заради ниските си хонорари. 

Протестираме с искане за почтено възнаграждение, за положителни условия на труд, за категоризация на труда на медиците, с гледище тя да бъде изравнена с тази на работещите в пожарната, сподели за Българска телеграфна агенция водачът на профсъюз „ Защита “ Красимир Митов. Протестиращите са от Варна, Добрич, Видин, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и други

Митов изрази упованията на протестиращите за трайно решение на казуса със заплащането на труда на работещите в центровете за незабавна помощ, а освен до края на годината. Искаме през днешния ден да бъдем чути, от две години си играем на избори, хората са изгубили доверие в тях, макар че всички споделиха, че ще поддържат нашите претенции, сподели Митов в отговор на въпрос за какво митингът е през днешния ден, откакто Народното събрание към момента не е почнало работа и няма утвърден държавен бюджет за идната година.

" Този път няма да се откажем от настояванията си. Когато се внесе бюджетът в Народното събрание, ще създадем палатков лагер до приемане на настояванията ни ", добави той. 

Протест имаше и в Русе. Фелдшерът Боян Българинов съобщи пред Българска телеграфна агенция, че измежду главните претенции са смяна на категорията труд - от трета да премине във втора, както и почтено възнаграждение, обвързано с минималната работна заплата.

" Например водачите на коли за спешна помощ да получават три минимални работни заплати, като това да бъде съществена база за надграждане на възнагражденията и за останалите чиновници ", изясни Българинов.

Медиците желаят увеличение на средствата за ваучерите за храна, както и заплащането за нощен труд. 

" Искаме да има и Закон за Спешната помощ - да се знае кое е незабавно и кое е наложително положение, да има санкция за повикване на кола за спешна помощ, в случай че положението на пациента не е незабавно. Да има ефикасни присъди за нахлуване над медици, да се притеглят и млади фрагменти ", сподели още Българинов.  

В Центъра за незабавна здравна помощ в Русе и във филиалите в региона работят към 170 чиновници, а по щат би трябвало да са 192. Млади лекари не са постъпвали на работа от повече от 10 години.

Медиците в Шумен също стачкуваха алегорично и имаха подготвеност да реагират при незабавни случаи. Те се включиха в националния митинг на сътрудниците си от центровете за незабавна здравна помощ в страната. 

В края на септември Министерският съвет утвърди спомагателни разноски в размер на 9,8 млн. лева по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев сподели тогава, че с тези средства ще бъдат обезщетени чиновниците в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, тъй че да бъдат реализирани заплатите, заложени в груповия трудов контракт. Предварителните планове демонстрират, че лекарите ще бъдат обезщетени почти с 600 лева месечно, фелдшерите – с 400 лева, медицинските сестри – с 350 лева, парамедиците – със 170 лева, водачите на коли за спешна помощ – с към 150 лева, сподели още министър Меджидиев и посочи, че сумите са планирани. Предвидено е тези спомагателни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР