Работещите в държавната администрация ще получат през юни за трети

...
Работещите в държавната администрация ще получат през юни за трети
Коментари Харесай

Държавните служители търпят трети месец без бонуси

Работещите в държавната администрация ще получат през юни за трети следващ месец единствено главните си хонорари, които са написани в трудовите им контракти.

Всички останали спомагателни средства, които се преразпределят за тях, в това число под формата на наричаното преди Допълнително материално стимулиране (ДМС), всеобщо са орязани в министерствата и останалите държавни органи, оповестява „ Монитор “.

Антикризисната мярка, която би трябвало да спести средства на хазната е наложена поради обстановката с COVID-19 и намалелите доходи в Бюджет 2020. Тя бе обявена персонално от премиера Бойко Борисов. Така след неговата повеля възнагражденията, които са получили служителите през април към този момент са били оптимално свити.

Тъй като спомагателните бонуси се начисляват през тримесечие, в най-хубавия случай държавните чиновници може да се подпишат под получаваните от тях до преди този момент пари най-рано през юли. Засега обаче не е ясно дали мярката няма да остане в действие и през втората половина на годината.

От 2012 година в администрацията се ползва скица за от време на време погашение на спомагателни хонорари на чиновниците въз основата на реализирани резултати.

По принцип разноските за това може да възлизат на най-много 30% от общите разходи за личния състав, като самите добавки за реализирани резултати се дават на четири пъти в годината-през януари, за миналата година, както и през април, юли и октомври.

Освен така наречен ДМС служителите получават всяка година и по към 200 лева за представително облекло, както и един път на три години пари за очила.

След въвеждането на изключителното състояние поради ковид през март, финансовият министър Владислав Горанов даде да се разбере, че възможното заледяване на ДМС-тата може подмине някои администрации, които в рецесията освен не бивало да губят част от възнагражденията, а следвало даже да получат и поощрения.

С оглед на плануваните за заплати във ведомствата средства обаче, даже подминавайки при налагането на антикризисната мярка министерствата и други натоварени структури, които са на първа линия в битката с ковид като Министерство на вътрешните работи и Министерство на здравеопазването, страната би трябвало да спести единствено за едно тримесечие към 100 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР