Работещите, които са прекратили трудовите си договори по взаимно съгласие,

...
Работещите, които са прекратили трудовите си договори по взаимно съгласие,
Коментари Харесай

Напусналите по взаимно съгласие да получават пълно обезщетение както съкратените, предлага КТ „Подкрепа“

Работещите, които са прекратили трудовите си контракти по взаимно единодушие, да получават компенсации за безработица, както уволнените на други учредения. Това оферират от КТ „Подкрепа“ със законодателна смяна в Кодекса за обществено обезпечаване, която би трябвало да размени съществуващия все още правилник, който от синдиката дефинират като дискриминационен.

Настоящата редакция на чл.54б(3) КСО гласи:

Предлагаме за безработните лица, чиито правно отношение са били прекъснати по тяхно предпочитание или с тяхно единодушие по реда на Кодекса на труда, Закона за държавния чиновник, Закона за защитата и въоръжените сили на Република Българи, Закона за Държавна организация „ Разузнаване “, Закона за правосъдната власт и по други закони, паричното обезщетение да е в размера по член 54б, ал.1 КСО, а интервалите на погашение да са според от осигурителния стаж по чл.54в от КСО, се споделя в позицията на синдиката.

Оставането без работа и неналичието на трудово заплащане е обективно зародило положение, което се следи при всички случаи на преустановяване на трудовите правни отношения и не зависи по никакъв метод от основанието за прекратяването на трудовото правно отношение, показват в претекстовете си от КТ „Подкрепа“. Т.е. дали един служащ или чиновник е останал без работа заради закриване на предприятието или е прекратил трудовия си контракт с предупреждение или по взаимно единодушие, като справедлив факт той ще бъде без работа и надлежно без средства за прехрана, доставени от трудовото му заплащане.

Безработните, без значение от основанието, на което е преустановен контракта им, имат идентична потребност от частична отплата, заместваща неналичието на приходи от трудова активност. Поради тази причина предлагаме разширение кръгът на лицата с право на обезщетение в размер 60% от среднодневното заплащане или среднодневния застрахователен приход, с включване на служащите прекратили правните отношения си по взаимно единодушие или с предупреждение от тяхна страна, на съображение горепосочените закони, тъй като и при тях настава същата последица – оставане без трудови приходи, материални усложнения за тях и фамилиите им и други

Прекратилите договорите си по взаимно единодушие или с предупреждение от тяхна страна са сложени в по-неблагоприятно състояние, само заради упражнено от тяхна страна субективно право, макар, че са обезпечени лица, подлежали на наложително обезпечаване за всички обществени опасности и са допринасяли наедно с всички други работещи за попълване фондовете на Държавното публично обезпечаване, показват от КТ „Подкрепа“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР