Работещите жени в ЕС получават средно 16% по-малко на час

...
Работещите жени в ЕС получават средно 16% по-малко на час
Коментари Харесай

Защо има трайна разлика между възнагражденията на мъжете и жените в Европа?

Работещите дами в Европейски Съюз получават приблизително 16% по-малко на час от мъжете, споделя отчет на Екологичен потенциал, който през вчерашния ден евродепутатите са обсъждали при първото си съвещание след Нова година.
Принципът „ еднообразно възнаграждение за идентична работа “ е основополагащ за Европа и е въведен още с Договора от Рим през 1957 година Въпреки това мъжете не престават да получават значително по-високи хонорари на час от дамите, а напредъкът към понижаване на разликите през последните 10 години е най-малък, оповестяват от Екологичен потенциал.
Как е изчислена разликата в заплащането на мъжете и дамите?
Разликата в заплащането се пресмята като разлика сред междинното брутно почасово заплащане на мъжете и дамите. За база се вземат заплатите, които получават чиновниците преди отчисленията за подоходен налог и обществени осигуровки. Само компаниите с 10 или повече чиновници са включени в изчисленията.
Измерена по този метод, разликата в заплащането не взема под внимание всички фактори, които могат да оказват влияние ‒ да вземем за пример, разлики в образованието, в заеманите позиции, паузи в трудовата кариера или полагането на почасов труд. Това, което обаче индикаторът разкрива сигурно, е, че като цяло в Европейски Съюз има трайна разлика сред възнагражденията на дамите и мъжете.
Заплащането на мъжете и дамите в Европейски Съюз
Разликата в заплащането варира доста по страни в Европейски Съюз, като през 2017 година е била най-голяма в Естония (25,6%), Чехия (21,1%) и Германия (21%). Най-малки са били разликите в Румъния (3,5%), Италия и Люксембург (5%). В България разликата е била 13,6%.
Еднаквото възнаграждение е регламентирано като принцип в европейска инструкция. Европейският парламент е призовавал неведнъж за промени в законодателния текст и за спомагателни ограничения. Новият ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен разгласи при започване на своя мандат, че ще работи по нова Европейска тактика за половете и за обвързващи правила за бистрота на възнагражденията.
Защо съществува разликата в заплащането?
Тълкуването на данните не е елементарна задача, защото по-малка разлика в заплащането в дадена страна не значи автоматизирано, че тя е по-близо до равенството на половете. В някои страни от Европейски Съюз относително по-малката разлика в заплащането е обвързвана с по-слабото присъединяване на дамите на пазара на труда.
По-високите разлики в заплащането нормално се срещат там, където дамите работят в по-голяма степен почасово или където има централизация на дами в стеснен брой специалности.
Жените поставят приблизително повече часове неплатен труд, като те оказват грижи за членовете на фамилията си и правят домакинска работа. Мъжете пък имат повече часове заплатен труд: единствено 8,7% от мъжете в Европейски Съюз работят на повърхностен работен ден, спрямо 31,3% от дамите. Като цяло дамите имат повече работни часове за седмица от мъжете.
Разликата в заплащането става още по-голяма, в случай че погледнем оттатък почасовата разлика и разгледаме общите приходи. Това е по този начин, тъй като освен че дамите получават по-малко на всеки час, само че и те поставят по-малко часове заплатен труд, а също и по-малко дами са наети на пазара на труда. Всички тези условия водят до близо 40% разлика в общите приходи на мъжете и дамите (за 2014 г.).
Паузите в професионалното развиване са доста по-често срещани при дамите, в сравнение с при мъжете, като част от техните решения за кариерата са повлияни от поемането от тяхна страна на отговорности в фамилията.
Около 30% от общата разлика в заплащането може да бъде обяснена с преимущественото наличие на дами в някои по-ниско платени браншове като полагането на грижи, продажбите и образованието. Все още има специалности като научно-технологичната работа и инженерните специалности, където делът на заетите мъже е над 80%.
Жените също по този начин заемат по-малко мениджърски позиции: по-малко от 7% от основните изпълнителни шефове на огромни компании са дами. Данните на Евростат демонстрират, че дамите мениджъри са в особена неподходяща позиция във връзка с заплащането: те получават 23% по-малко на час от мъжете мениджъри.
Всичко това не значи, че не съществува и действителна дискриминация на работното място ‒ да вземем за пример, когато дамите получават по-малко от своите сътрудници мъже или когато са понижавани при завръщане от майчинство.
Ползите от по-малка разлика в заплащането
Разликата в заплащането сред мъжете и дамите се уголемява с възрастта ‒ тя е относително дребна, когато дамите навлизат на трудовия пазар, и се усилва с поемането от тях на повече фамилни отговорности. Това значи, че дамите имат по-малки спестявания и по-малки благоприятни условия да влагат, и тези разлики се натрупват с времето. В резултат те са по-често застрашени от беднотия и обществена изолираност в преклонна възраст, а разликата в пенсиите е била приблизително към 36% през 2017 година
Всяко понижение с 1% на разликата в заплащането сред мъжете и дамите би нараснало брутния вътрешен артикул с 0,1%.
Еднаквото възнаграждение е освен въпрос на правдивост и тласък за по-усърдна работа, само че и би дало подтик на стопанската система, защото дамите биха имали повече пари за ползване. То би довело и до събирането на повече налози от хазната и би облекчило част от тежестта върху системите за обществено подкрепяне. Според оценки всяко понижение с 1% на разликата в заплащането сред мъжете и дамите би нараснало брутния вътрешен артикул с 0,1%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР