Работата с маските съвсем загрубя. В смисъл такъв, че или

...
Работата с маските съвсем загрубя. В смисъл такъв, че или
Коментари Харесай

Играта с маските продължава

Работата с маските напълно загрубя. В смисъл подобен, че или в действителност никой не знае какво се случва и какво би трябвало да се случи в тази пазарна ниша, или някой продължава да ни върти на... - хайде, съблюдаваме благоприличието - върти ни на дребния си пръст. И то с такова старание, че в най-скоро време всички ще изтрещим и ще стане мазало.

Около седмица след въвеждането на изключителното състояние, "БАНКЕРЪ " си направи труда и профилактично ревизира по какъв начин стои въпросът с маските в благата ни родина. Отговорите, които получихме бяха... многозначителни, да речем:

Анета Михова, шеф на "Юнимедика " - компания, търгуваща с медицински произведения: „ Страната ни разчита на лично произвеждане и на някакви дребни количества, които свършват стремглаво бързо. Имаме контакти в страните, където се създават същински маски, само че не можем да внесем даже единични бройки. Проблемът обаче не е единствено с маските, а и с ръкавиците, калцуните, престилките.... Имаме контракти с лечебни заведения, само че не можем да ги осъществим. Те търсят, само че ние няма от кое място да вземем. В множеството страни производителки износът е неразрешен. Но даже да го разрешат - търсенето е толкоз огромно, че в случай че ви кажа за какви цени става дума, напряко ще паднете! "

"Хелмед България ": „ Отказваме да зареждаме. Работихме с вносители от Китай, само че през януари те затвориха. Очаква се рецесията при тях да продължи до юни. Нашите производители нямат задоволително потенциал, от „ Момина Крепост АД “ споделиха, че създават по 10 000 маски дневно, което ще стигне единствено за една болница. А другите? “

"Момина Крепост " АД - отговорът е след питане от наша страна можем ли да си поръчаме маски, какъв брой ще ни костват и по кое време ще ни ги доставят: „ Благодаря ви за проявения интерес към нашите произведения. На този стадий не можем да отговорим на вашето търсене, защото потенциалът ни е напълнен в резултат на засиленото търсене. Ако можем да бъдем потребни с други продукти, отсреща сме. “

Писмото, което изпратихме по-късно - към този момент от името на „ БАНКЕРЪ “, по този начин си и остана - без отговор.

На 24 март пък изпратихме до държавния пресцентър следните четири въпроса:

1. Според информация, публикувана в медиите от името на министър-председателя господин Бойко Борисов, България имала подготвеност да създава по 1 млн. маски за еднократна приложимост седмично. Това правилно ли е, или „ някой “ отново нещо се е объркал, откакто сходно решение в уеб страницата на Министерския съвет не може да бъде намерено?

2. Бихте ли ни дали лист с имената на компаниите, които по принцип създават защитни маски, защитни дрехи, ръкавици и шлемове, както и на компаниите, мобилизирани от държавното управление да създават такива продукти по отношение на пандемията?

3. Правителството заделяло ли е специфични средства за финансиране на форсмажорното произвеждане на маски, дрехи, ръкавици и шлемове, или производството и реализацията ще става на пазарен принцип? Ако е вярна първата догадка - какъв е размерът на целевата дотация?

4. По каква скица ще бъде изпълнен задължението на страната за импорт на 1 млн. теста за Covid-19 - посредством социална поръчка или непосредствено възлагане на съответни компании?

Отговорът дойде стремително - още на другия ден. Цитираме го едно към едно, тъй като издава... Всеки самичък може да реши какво тъкмо издава наличието му:

"След извършената при започване на март месец среща в Министерство на стопанската система с членовете на Националния действен щаб и представители на текстилните асоциации и водещи производители, бе доказана от страна на сектора готовността да се включат в производството на защитни дрехи и средства, с цел да се задоволят потребностите на българския пазар, като предпочитано се доставят тези, които директно вземат участие в битката с разпространяването на ковид.

Към момента три компании в България, които са получили утвърждението на лабораторията към Министерство на защитата, създават защитни дрехи за многократна приложимост. Те към този момент са доставили повече от 2500 бр. и се чака в близката седмица най-малко още толкоз за потребностите на лечебните заведения в страната. Фирмите декларират опция да шият до 2000 бр. дневно при обезпечаване на нужните мембрани и платове. В момента има и други компании, които изпитват прототипи с желанието да ги предложат на пазара.

Същевременно десетки компании в България към този момент са основали потенциал за шиене на маски, като са налице и първи преговори за взаимни производства сред компании за произвеждане и за доставка на платове и шивашки компании. Сред тях има такива, които са декларирали подготвеност да реорганизират производството си и да създават по над 100 000 броя маски седмично при обезпечаване на подобаващите материали. На базата на декларирания от компаниите потенциал може да се заключи, че в България има опция да се сътвори произвеждане на към 1 милион маски седмично. Това произвеждане, откакто задоволи потребностите в страната, може да бъде насочено и за експорт.

Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия е натоварена със задачата да посредничи при реализирането на контакти сред научните екипи, създали защитните артикули и компаниите от текстилната промишленост, подготвени да се включат в производството им.

Целева дотация за производството няма. Държавата ще закупува съгласно потребностите си. В момента ограниченията, подхванати от държавното управление имат за цел да спомагат за застраховане на производството, тъй че да се попълни дефицита на този тип средства на българския пазар.

Съгласно Рамковото съглашение за взаимно възлагане на публични поръчки на Европейски Съюз ще бъдат доставени 1 млн. теста за България. Съответните количества ще бъдат платени или от бюджета, или със средства от Оперативна програма “Регионално развитие”.

За правенето на отговора информация ни е предоставена от Министерството на здравеопазването, Министерството на стопанската система, Министерството на финансите и Националния логистичен координационен център. "

На 26 март, след тричасово "бърникане " в интернет, "БАНКЕРЪ " съумя да локализира една камара български компании, обявили готовността си да снабдят българина с животоспасяващи маски: "Мак " (Габрово), "Мересев " (Стара Загора), "Рая прима " (Бургас), "Морски знаци " (Бургас), "Екстрапак " (Велико Търново), "Интендантско обслужване " (Калофер), "Медхаус Суис България ", Държавната опера в Бургас, "Аполо " (София) и така нататък

На 27 март - ново двайсет: на изключително съвещание, Министерският съвет утвърди контракт с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, съгласно който Министерството на здравеопазването ще купи 1 176 770 бр. защитни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Средствата са обезпечени от бюджета на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “.

На 31 март - още по-ново двайсет, дори... двеста и двайсет: с цел да успокои духовете откакто отстрани налудната си заповед, съгласно която носенето на маски става наложително, здравният министър обществено съобщи:

"Ще гледаме в най-скоро време да доставим маски. 1 милион маски ще закупи страната и ще ги разпредели през обществените услуги за хората, които са затруднени да си купят и да открият. Договорили сме и 2 милиона маски, които ще дойдат през идната седмица от Китай... "

А на 2 април (четвъртък), по време на постоянния си брифинг, шефовете на Националния действен щаб внезапно смъкнаха гарда и оповестиха, че всяка маска - даже и ушитата у дома от остаряла престилка и елементарна марля - вършела същата работа като професионалната "такава ". Тоест - предпазвала хората от кихането и кашлянето на притежателя ѝ.

Така че... който желае да чака китайски маски за държавна сметка - да чака. Белким получи освен това от едната гола вяра. Който не желае - да отваря скринове и дрешници, да дере чаршафи и да ги тапицира с тензух. Защото и марлята към този момент е ъгъл...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР