Работата през нощта повишава риска от заболяване от рак на

...
Работата през нощта повишава риска от заболяване от рак на
Коментари Харесай

Жените, работещи нощем, са по-застрашени от рак

Работата през нощта покачва риска от заболяване от рак на гърдата, на стомашно-чревния тракт и на кожата при дамите съгласно разбор на няколко изследвания, оповестени в изданието на Американската асоциация за онкологични проучвания.

Учените проучват 61 изследвания на 114 628 случая на онкологични болести и 3,9 млн. участници от Северна Америка, Европа, Австралия и Азия.

Онкологът Сулей Ма от университета в Съчуан, Китай, е търсил данни дали нощният труд в продължение на дълги години покачва риска за 11 вида рак при дамите. Друг разбор изследва въздействието на работата през нощта върху 6 вида рак при медицинските сестри.

Изводите демонстрират нарастване с 19% на риска от рак при дамите, които редовно работят нощна счита.

Този риск е най-голям за насърчаване на рак на кожата (41%), на гърдата (32%) и гастроинтестинален (18%) спрямо дамите, който не работят нощем в нескончаем интервал от време.

Според изследванията нарастването на риска за рак на гърдата се следи главно при дамите от Северна Америка и Европа. Тревожно е, че тези дами имат по-високи равнища на половите хормони, което пък усилва риска от рак на гърдата.

При медицинските сестри, които работят нощем, рискът от рак на гърдата е ясно повишен – 58%, както и за рака на стомаха и червата (35%) и на белите дробове (28%).

Сред всички специалности, в които има нощни наряди, медицинските сестри са подложени на най-голям риск. Честотата на откритите случаи на болести обаче ненапълно е обвързвана и с обстоятелството, че медицинските сестри имат медицински знания и по-често вървят на прегледи.

Резултатите от изследването сочат, че е належащо да се развият стратегии за запазване на здравето на дамите, работещи нощна промяна посредством постоянни медицински прегледи, акцентират учените.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР