Работата по възстановяването на колоните, консервацията, реставрацията и експонирането на

...
Работата по възстановяването на колоните, консервацията, реставрацията и експонирането на
Коментари Харесай

Реставрацията на Източната порта на Филипопол е на финала

Работата по възобновяване на колоните, консервацията, реставрацията и експонирането на Източната врата на Филипопол е пред довеждане докрай. В това се увериха на място кметовете на Пловдив и на регион " Централен "   Здравко Димитров и кметът на „ Централен “ Георги Стаменов.

Преди една година беше даден старт на плана " По крепостните стени на Филипопол “, в който с изключение на възобновяване на Източната врата влизат още и реставрацията и консервацията на един от непокътнатите до наши дни шест хълма - Небет тебе. Работи се и по методите, които ще обезпечават достъп до архитектурния комплекс.

Източната врата към този момент се оформя във типа, в който ще наподобява обектът, откакто по него приключaт строителните работи. До момента са осъществени всички действия по насипване и трамбоване на избраните насипни материали. Предвидените реставрационни намеси по античната улична настилка са минимални, без внасяне на нови каменни плочи и материали на мястото на изчезналите, защото съгласно археолозите са релативно добре непокътнати. Изправянето на колоните също е завършило. Поставени са и капителите.

До финала остава да се довършат подпорните стени, рампата за инвалиди, отвесната планировка, която включва тротоарите, пешеходните пътеки и озеленяването, да се построи осветлението и поливната система и най-после подреждането на експонатите. 70% от архитектурните елементи, които няма да бъдат употребявани за колоните, ще бъдат експонирани в източните верижни пространства. Те ще бъдат сложени върху каменни блокчета.

Успоредно с Източната врата продължава и работата по Небет тепе и методите към него, 70% от консервационно-реставрационните и строително-монтажните действия по обекта към този момент са осъществени. Изпълнена е панорамната площадка, като остават довършителни работи по парапета. Ръководителят на плана разяснява, че следва още осъществяване на отвесната планировка, озеленяването, създаване на поливна система и осветяване. Строителството по обектите стартира в края на август 2022 година след осеммесечно закъснение от Националния институт за недвижимо културно завещание по координиране на техническите планове. Фирмата реализатор работи с бързи темпове и до декември би трябвало да приключат обектите. Работата е затруднена и  тъй като става дума за археология, с която се работи деликатно и взаимно с наблюдаващи археолози.

Очаква се публично разкриване на обектите през месец декември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР