Работата на Столичния общински съвет остава блокирана, защото партиите ще

...
Работата на Столичния общински съвет остава блокирана, защото партиите ще
Коментари Харесай

Сглобка или не - това е въпросът за София

Работата на Столичния общински съвет остава блокирана, тъй като партиите ще се договарят до последно. Възможни са няколко разновидността, единият от които е сглобка с ГЕРБ, само че разединение на " Спаси София " от ПП-ДБ. По-дългосрочно от това могат да завоюват Борис Бонев и Ваня Григорова.
Ще се карат, до момента в който се схванат. С две думи, по този начин може да се опише ситуацията в Столичния общински съвет (СОС), в което намирането на болшинство - даже за избор на ръководител, се оказа първият препъникамък за работата му. Ситуацията е идентична с тази от първите седмици на настоящия парламент, преди да се образува така наречен сглобка сред ПП-ДБ и ГЕРБ за ротационно ръководство. Сега партията на Борисов, която на тези избори остана втора мощ в София, ползва същите тактики, само че с позата на съпротива: управлявайте си, като сте спечелили.

Разликата идва от третия състезател в тази ситуация - " Спаси София ", с която ПП-ДБ се сплотиха за изборите и като се изключи че излъчиха новия столичен кмет Васил Терзиев, взеха и най-вече места в общинския съвет. Досега единствено водачът на " Спаси София " Борис Бонев, който е и претендентът на обединението за ръководител на СОС, заявяваше твърдо, че няма да ръководи с ГЕРБ.

Това слага ПП-ДБ в обстановка, в която може да се наложи да избират сред сътрудниците си в столицата - дружно с неразбираеми конфигурации с " Българска социалистическа партия за България " или " Възраждане ", и сътрудниците си в държавното ръководство, с които може би се надяват, че гласоподавателите им към този момент са привикнали. Преговорите за това кой с кого може и против какво ще са дълги - по информация на " Капитал " към сряда вечерта изглеждаше, че въпросът с избора на ръководител на СОС няма да се реши и на второто планувано за задачата съвещание в понеделник, 20 ноември. А без тази процедура да бъде изпълнена, не може да стартира сформирането на комисии и изобщо всякаква активност всъщност. Ситуацията слага спънки и пред планове на новия кмет и екипа му за промени, които изискват гласоподаване в общинския съвет.
Реклама С Бонев до и след изборите
Мнозинството ще е нужно за всяко по-важно решение за града. Има няколко хипотези за постигането му, а също беше изтъкван законът за локалната власт, съгласно който след тримесечен блокаж на съвета може се стигне до нови избори.

Както след парламентарните избори, по този начин и в този момент най-лесният избор за партиите на смяната наподобява да се схванат с ГЕРБ, само че от групата на партията в СОС (която на собствен ред е мощно разединена в момента) са с единна позиция единствено по едно - че Бонев не трябва да оглавява столичния парламент. От друга страна, по информация на " Капитал " Борис Бонев, който е формалният претендент на обединението за поста, е предизвестил сътрудниците си, че в случай че влязат в договаряния за началник на общинския съвет, друг от него, той и още седем съветници от " Спаси София " ще се отделят от общата група с ПП-ДБ.

В момента ПП-ДБ-СС има 23-ма съветници, ГЕРБ - 14, Българска социалистическа партия - 9, " Възраждане " - към този момент осем, след един отделил се бързо като " самостоятелен ", трима от КОД, трима от Има Такъв Народ и 1 от Вътрешна македонска революционна организация . При " сглобка " се изваждат осемте съветници от " Спаси София ", което прави 15 за Политическа партия и Демократична България. Те пък могат да работят с тези от ГЕРБ (14), като броя става 29, само че за болшинство от най-малко 31 са нужни най-малко още трима. Те могат да дойдат от сините КОД, които бързо демонстрираха хрисимост, могат да дойдат и от Има Такъв Народ плюс първият " самостоятелен " от " Възраждане ".
ГЕРБ разпределят играта
Неофициално от ГЕРБ споделят, че претендентът за ръководител е добре да не е от ПП-ДБ, с цел да е преференциално за всички. За първия му избор този понеделник от партията на Борисов не излъчиха номинация и не участваха изобщо в гласуването, с което направиха още по-сложна обстановката. Така погледите се насочват към разновидността с Вили Лилков от КОД, който правеше похвали за управническите качества на Фандъкова, а и самият Борисов сподели, че би бил " превъзходен ръководител ".
При единия от разновидностите за болшинство може да се разчита на тримата съветници от КОД, които издигнаха Вили Лилков за кмет Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Ако се стигне до локално издание на сглобката в държавната власт, това значи ГЕРБ да продължат да вземат участие в ръководството на София след съвсем цялостния надзор, който имаха в продължение на 18 години. А има доста какво да се договаря: зам.-кметове, които още не са оповестени, бордове на общински сдружения, постоянни комисии в съвета, сформира на организации и оценителни комисии...

Обсъждана алтернатива е ПП-ДБ, останали без " Спаси София ", да продължат с ГЕРБ, надявайки се на отцепници от някоя от останалите групи - " Възраждане " или Българска социалистическа партия, както и на възможна поддръжка от Има Такъв Народ, които имат трима съветници. Всички тези разновидности евентуално ще доведат до още политически вреди, най-много за ПП-ДБ.
След проваления избор на ръководител на СОС от партията на Борисов още веднъж подлагаха на критика ПП-ДБ и " Спаси София ", че търсят поддръжка от " Възраждане " и Българска социалистическа партия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР