Работата на непълно работно време се увеличава сред висшите служителите,

...
Работата на непълно работно време се увеличава сред висшите служителите,
Коментари Харесай

Шеф на непълно работно време

Работата на ненапълно работно време се усилва измежду висшите чиновниците, като към този момент над 1 милион мениджъри са решили да съкратят работното си време. За доста хора салдото сред професионалния и персоналния живот е съществена причина. Новината идва, откакто консултантската компания Timewise разкри своя Power 50 - лист на висши бизнес фигури, които работят на ненапълно работно време.

" С един на всеки шестима ръководители на висше равнище, работещи по-малко от пет цялостни дни в седмицата, e ясно, че гъвкавата работа е постигнала своя триумф ", съобщи съоснователят на Timewise Карън Матисън.

За Марк Нор това, че е началник на ненапълно работно време, значи, че може да прекарва повече време със фамилията си и да се отдава повече на благотворителна работа.

Той е един тези мениджъри, които работят на ненапълно работно време.

Нор е главен изпълнителен шеф на организациите в Miroma и управлява група маркетингови и информационни организации. Мъжът е започнал работа на четиридневна работна седмица преди две години, когато открива, че часовете му са станали " неустойчиви ".

Той обаче признава, че не всички в борда са съгласни с решението му, отбелязвайки, че самата фраза " ненапълно работно време " се смята от някои като " по-слаба ".

" Трябва да внимавам според от това, с кого приказвам. Някои хора произлизат от епохата на презентизма. Ако това е светът, в който сте възпитани, тогава това ще изисква значителен душевен скок, с цел да разберете преимуществата ", сподели той, представен от BBC.

Докладът на Timetime прецизира, че броят на служащите на ненапълно работно време на управителни длъжности през предходната година е повишен с 55% от 2012 година

" Само преди няколко години хората не бяха склонни да признаят, че са работили на ненапълно работно време от боязън да не бъдат възприети като по-малко ангажирани или по-неамбициозни ", споделя съоснователят на Timewise Карън Матисън.

Тя обаче споделя, че работата на ненапълно работно време за най-старшите функции към момента е относително рядка.

От остарялата си рутина господин Нор споделя: " Имаше дни, когато започвах работа в седем или осем сутринта и работех до полунощ. " Не единствено, че това е доста пагубно за фамилния живот, споделя той, но  също е навредило на неговата работливост.

В началото той пита работодателите си дали може да тества режима си на ненапълно работно време за експериментален интервал, разработвайки план за това по какъв начин ще се работи в негово неявяване.

Като цяло той споделя, че работодателите му са го подкрепили. След сполучливото определяне на подобен режим на работа, Нор помага и на други чиновници в компанията на негово равнище да имат същата договореност.

Въпреки това той приема, че има опасности, и споделя, че съществуването на граници е значимо.

" Никой няма право да ми се обажда в петък, тъй като аз не работя в петък. Но в случай че се постанова, няма по какъв начин да бъде избегнато ", споделя той във връзка с незабавните обстановки на работното място.

Кейти Бикерстаф е различен човек на лидерска позиция, която работи на ненапълно работно време. Скоро ще стартира нова работа в Marks & Spencer, където сега е изпълнителен шеф. От април тя ще работи четири дни в седмицата като основен шеф по тактиките и трансформациите.

Тя споделя, че по-рано в кариерата си е работила за Dixons Carphone като основен изпълнителен шеф за Англия и Ирландия, също на четиридневна работна седмица.

" По това време децата ми бяха доста дребни ", споделя тя. " От компанията не реагираха остро на предлагането ми да работя 4 дни в седмицата и се отнасяха с почитание. "

Подобно на господин Нор, тя споделя, че би трябвало да бъдете " реалистични " за оправянето с проблеми в почивните си дни. Според нея положителното ръководство на времето може да сътвори чудеса за морала и надлежно да докара до доста по-добри резултати на работното място.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР