Работата на детския омбудсман е застъпническа - системно и целенасочено

...
Работата на детския омбудсман е застъпническа - системно и целенасочено
Коментари Харесай

Детският омбудсман на Исландия: Децата трябва да знаят, че има кой да ги представя пред властта -

Работата на детския омбудсман е застъпническа - редовно и целеустремено да слага децата в дневния ред на ръководещите. Важно е също самите деца да знаят, че имат собствен представител пред ръководещите, с който могат да се свържат, да приказват и който ще застане на тяхна страна, съобщи детският омбудсман на Исландия Салвьор Нордал, която гостува в България по покана на Национална мрежа за децата.

От през днешния ден до 26 юни тя ще има срещи с омбудсмана на Република България проф. доктор Диана Ковачева, с народни представители от Комисията по труда, обществената и демографската политика и от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 47-ото Народното събрание, с министъра на образованието и науката акад. Николай Денков и със заместник-министъра на правораздаването Борислав Ганчев.

На 22 юни 2022 госпожа Салвьор Нордал даде конференция в наличието на господин Георги Богданов, изпълнителен шеф на Национална мрежа за децата, и доктор Ева Жечева - шеф на дирекция „ Права на детето “ в институцията на омбудсмана на България.

„ Най-важното за позицията на омбудсмана е той да има самостоятелност и автономност, а също по този начин самичък да може да взема решение върху кои тематики и проблеми да се концентрира “, разяснява госпожа Нордал и добави, че сега акцент в нейната работа е присъединяване на децата в консултирането и взимането на решения, които са значими за техния живот.

„ Работата на детския омбудсман е застъпническа – редовно и целеустремено да слага децата в дневния ред на ръководещите. Важно е също самите деца да знаят, че имат собствен представител пред ръководещите, с който могат да се свържат, да приказват и който ще застане на тяхна страна “, изясни госпожа Нордал. „ През две години детският омбудсман на Исландия провежда конгрес на децата от цялата страна. По време на срещата има сесия, в която без предварителна подготовка вземат участие министър-председателят и министрите на образованието и на околната среда и децата могат непосредствено да им задават въпроси по тематики, които ги вълнуват. “

„ Интересът към правата на децата се ускори в страните от Европейския съюз през последните няколко години. Исландия ще ръководи Съвета на Европа от ноември т.г. и правата на децата ще бъдат една от основните тематики “, сподели госпожа Нордал.

„ Посещението е по отношение на дългогодишните старания и застъпническата работа на Мрежа за децата да бъде основана институцията Омбудсман на детето в България, който да пази ползите, правата и потребностите на децата. То е част от взаимен план с фонд „ Активни жители “ за обмяна на опит с работеща институция като тази в Исландия “, сподели Георги Богданов при откриването на конференцията. „ Правата на децата са неглижирана тематика от българските политици, а ДАЗД и системата за протекция на детето би трябвало да бъдат реформирани “, акцентира той.

„ В българската демократична система има значимо място за детския омбудсман. Той може да донесе нова сила, сили и механизми за отбрана правата на децата “, сподели госпожа Ева Жечева.

Защо е нужен омбудсман на детето в България?

Данните от годишния мониторингов отчет на Национална мрежа за децата „ Бележник: Какъв е междинният триумф на страната в грижата за децата “, както и от годишния отчет на Омбудсмана, демонстрират, че на процедура у нас липсва система за протекция и всекидневно ставаме очевидци на нарушение правата на децата:

- България е на едно от първите места по дял на децата в неравностойно състояние – в последните 10 години над 400 000 деца у нас живеят в риск от беднотия и обществено изключване и това е трайна тенденция;

- липсва предварителна защита на насилието в учебно заведение, на улицата, в семейството;

- огромна част от децата са лишени от достъп до здравни услуги и еднакъв достъп до качествено образование;

- услугите по образованието и грижите в ранна детска възраст са остарели спрямо европейските практики;

- България е единствената страна в Европейския съюз без Национална многопрофилна детска болница;

- у нас детското правораздаване остава подвластно на остарелия закон за битка с противообществените прояви на малолетните и малолетните от 1958 година;

- не е развита спомагателна поддръжка за децата със специфични просветителни потребности и налична архитектурна среда.

В момента единствената конструкция, натоварена със отбрана правата на децата – Държавна организация за протекция на детето, обвързана йерархически, оперативно, функционално и финансово с Министерство на труда и обществената политика, не съумява да отстоява съответно и обхватно правата на българските деца.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР