Работа на пчелина през август и септември. Септември е първият

...
Работа на пчелина през август и септември. Септември е първият
Коментари Харесай

Работа на пчелина през август и септември

Работа на пчелина през август и септември. Септември е първият есенен месец. През този интервал от време на открито към момента е много топло, само че към този момент се усеща приближаването на първите студове. Пчелите през септември последователно стартират да приготвят кошерите си за зимуване. По предписание през август пчеларите правят оценка положението на фамилиите, организират превантивно лекуване за болести и подхранват със сироп. До първата десетдневка от септември подхранването със захарен сироп би трябвало да завърши.

Каква работа имаме на пчелина през август?

Работата в пчелина след ваденето на меда през август е от огромно значение. През този интервал от време се прави огромно количество работа за подготовка на пчелните фамилии за зимуване. Целта е пчелите да не бъдат отслабени през идната година и да могат да започват пролетното развиване без проблеми. През август пчеларите би трябвало да оценят положението на пчелните фамилии, да изцентрофугират меда от магазините и да стартират да дават захарен сироп на пчелите. Освен това е належащо да се предпазят пчелите от обири и, в случай че има такива, да се предотвратяват навреме. Също по този начин би трябвало да се третират фамилиите срещу вароатоза. Тази работа би трябвало да завърши до края на месеца.

Оценка на положението на пчелните фамилии – работа на пчелина през август и септември

През август е належащо да се организира плануван одит. За инспекция се предлага да изберете безоблачен и спокоен ден. По време на инспекцията пчеларят би трябвало да:

  • оцени силата на пчелната колония и заложеното количество пило;
  • ревизира количеството хранителни ресурси за зимата;

При прегледа на пчелните фамилии непотребните пити се отстраняват. Оставят се толкоз пити, колкото пчелите могат напълно да покрият. Ако оставите остатък на пити в кошерите, те в последна сметка ще стартират да плесенясват и може да се появят гризачи .

Съвет: работете на пчелина през август допустимо най-внимателно, защото през този интервал от време пчелите се характеризират с нараснала настъпателност.

Как и с какво да храним пчелите през август

През месец август пчелите би трябвало да се хранят в допълнение. Като храна се употребява захарен сироп, който се прави в разнообразни пропорции, според от настоящите потребности. Така да вземем за пример в първата половина от Август може да подхранвате с необичаен сироп – 1 част захар към 2 елементи вода. Тук задачата е да подтикваме яйцеснасянето и развъждането на повече пило. Освен това по този начин подсигурявате водата в някаква степен, което е доста значимо в този интервал от годината. Този сироп ще отиде най-вече за изхранване на пилото, а не за трупане на ресурси.

През втората половина на месеца би трябвало да подхранвате с по-гъст сироп – 1:1 или по-гъст. Зависи отново от потребностите на всяко пчелно семейство. Може да употребявате някаква протеинова добавка, само че не е наложително. За стимулиране на растежа се прибавят тинктури въз основата на борови иглички, пелин, чесън, бял равнец и така нататък

Как да създадем първокласен захарен сироп за пчелите

Борбата с кражбите на пчелина – работа на пчелина през август и септември

Много пчелари съпоставят кражбата сред пчелите с пожар. Предотвратяването на кражба е много елементарно, в случай че вземете превантивни ограничения. Най-важното е да се отстранен и запушат всички пукнатини и процепи в кошера, тъй че пчелите да не се изкушават от миризмата на нектар. Размерът на прелката се понижава дотам, че пчелите в кошера да могат с лекост да охраняват входа.

Препоръчва се подготвяне на захарен сироп и обзор на фамилиите вечер. Цялата работа би трябвало да се извърши допустимо най-бързо. Не би трябвало да оставяте сироп и мед до кошера.

Направете профилактично отнасяне на пчелите през август!

Грижата за пчелите през август включва профилактично лекуване от вероятни болести. Най-честата болест е опаразитяването на пчелните фамилии от акари. През август, по време на подготовката на пчелите за зимуване, се предлага да се употребяват препарати, които ще отърват пчелите от кърлежите. Навременните превантивни ограничения могат да защитят фамилията и то да презимува добре през зимата.

Също по този начин се знае, че кърлежът обича влагата. Ето за какво се предлага кошерите да се слагат на специфични стойки с височина 50 см. Специалистите предлагат третирането да се прави още от първите дни на август в продължение на 30 дни. Благодарение на такива операции е допустимо да се почистят пчелите от кърлежи с съвсем 90%.

Как да създадем отнасяне против вароатоза и нозематоза през Август

Намаляване на пчелните гнезда през август !

Преди да започнете да подхранвате пчелите през август, се предлага авансово да намалите размера на гнездото. Но това е единствено в случай че има потребност. За задачата пчеларят би трябвало да извади от кошера пчелните рамки, които не са заети от пчели. Преди всичко се предлага да се отстранен рамките, които подлежат на бракуване. Препоръчва се оставените рамки да са на половина цялостни с мед (или най-малко 1/3 от питата). С такива ресурси за зимата фамилията няма да почине от апетит.

Ако множеството пити в плодника са цялостни с мед, би трябвало да се извадят 2-3 от тях, да се изцентрофугират и да се върнат в фамилиите. Празните пити се поставят в средата, с цел да може майката да ги осемени. Такива фамилии се подхранват с необичаен захарен сироп.

Работа на пчелина през септември

Важността на работата с пчелите през септември се дължи на обстоятелството, че през този интервал от време пчелите стартират да се приготвят за зимуване. Работата, осъществявана в пчелина, може да бъде разграничена на няколко стадия:

  • Прибиране на реколтата (ако към момента има такава) и обезпечаване на пчелните фамилии с нужното количество хранителни ресурси за зимата.
  • Предпазване на пчелните фамилии от обири и набези .
  • Поставяне на мишепредпазителите (ако не е направено досега).
  • Стесняване на глездата, в случай че към момента не е направено.

Колко пило би трябвало да има през септември?

Пчелните фамилии, които към момента нямат пило до края на август или младите пчелни майки преди малко са почнали да снасят яйца, ще останат доста слаби до зимата. Броят на пилото през септември би трябвало да бъде най-малко една рамка от всички възрасти. Препоръчително е всяка рамка да се прегледа авансово и да се дефинира качеството и количеството на меда. Отстраняват се новите (белите) пити, в които не е имало пило.

Грижи за пчелите през септември

Препоръчва се през септември да се създадат прегледи на всички пчелни фамилии, които ще дефинират тяхната мощ. Ако по време на инспекцията се открият доста слаби непродуктивни фамилии, те би трябвало да бъдат бракувани. Също по този начин си коства да идентифицирате тези фамилии, които би трябвало да бъдат обединени с по-силни. Ако се открият заболели пчели, се предлага неотложно да започнете лекуването, защото има огромна възможност да загубите цялото семейство.

Подхранване на пчелите през септември!

Препоръчва се на множеството пчелни пити да имате по 3 кг мед. И единствено в междинните пити да има килийки с пило, към които ще се образува зимното кълбо в следствие. Подхранването би трябвало да завърши до 10-15 септември, в противоположен случай пчелите няма да имат време да преработят сиропа, а в това време ще натоварите пчелите които ще презимуват да преработват сироп.

Особено внимание би трябвало да се обърне освен на количеството, само че и на качеството на потребления мед. Отличен вид е лекият тип мед. Не се предлага потреблението на бързо кристализиращи сортове. Освен това на пчелите се дава захарен сироп и перга.

През септември се предлага да се отстрани мановият мед, в случай че има подобен в питите. По предписание подобен мед има тъмнокафяв нюанс, има усет на негоден карамел и има гъста консистенция. Пчелите на практика не всмукват подобен мед и в множеството случаи умират. Или най-малкото страдат от манова токсикоза през зимата, което е извънредно нежелателно.

През септември се правят изолационните действия на пчелина. Ако гнездото не заема цялото пространство, тогава фамилията се лимитира с пределни дъски. Под капака, над фамилията, се поставят изолационни и затоплящи материали. Като цяло пчелите през септември стартират процеса на подготовка за зимуване. Ето за какво е толкоз значимо да им се обърне нужното внимание през този интервал от време. Пчеларите би трябвало да инспектират фамилиите, да разпознават инфектирани и отслабени човеци. Те би трябвало да бъдат излекувани и в допълнение обединени със мощно семейство. Трябва да им се обезпечи нужното количество храна, което ще разреши на пчелите да преживеят зимата пълноценно и без загуби.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР