Рабат. По-практични двустранни отношения, стимулиране на бизнеса и туристическия обмен

...
Рабат. По-практични двустранни отношения, стимулиране на бизнеса и туристическия обмен
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева и държавният секретар Муния Бусета се договориха да засилят практическото сътрудничество между България и Мароко

Рабат. По-практични двустранни връзки, стимулиране на бизнеса и туристическия продан сред България и Мароко - за това се договориха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Муния Бусета, държавен секретар в Министерството на външните работи и интернационалното съдействие на Кралство Мароко. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи . Захариева е в Рабат в границите на делегацията на министър-председателя Бойко Борисов. “Данните за туристическия поток са незадоволителни, а имаме толкоз доста общи неща - просвета, традиции, които свързват нашите сънародници. Отчитаме двойно нарастване на туристите след директните чартъри през лятото, само че упованията ни са за още по-отчетлив растеж. Стокообменът също е дребен. На Балканите живеят близо 20 милиона души, до които може да достигнете посредством България ”, съобщи министър Захариева.
Положителен фактор за увеличение на туристопотока е фактът, че през 2005 година Мароко анулира едностранно краткосрочните визи за българи. През 2017 година към 1500 марокански жители са посетили България за туризъм. Същата година едвам 650 български жители са посетили Мароко.
Стокообменът през 2017 година доближава 202,72 млн. щатски $.
“Предлагаме да имаме делегация от частния бранш. Ние можем да бъдем ваш хъб за Северна Африка, а вие - наш вход за района ”, съобщи госпожа Бусета.
Захариева и Бусета разискаха редица въпроси от настоящия политически дневен ред в Арабския Магреб, Средиземноморието и региона на Сахел.
Дипломатическите връзки сред България и Мароко са открити през 1961 година Стотици мароканци са приключили висше обучение у нас през 80-те и 90-те години на предишния век. Някои от тях през днешния ден заемат високо позиции в стопанския и административен живот в страната.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР