Пясъкът на плажовете, особено на реки и езера, е благоприятна

...
Пясъкът на плажовете, особено на реки и езера, е благоприятна
Коментари Харесай

Пясъкът на плажа - най-благоприятната среда за размножаване на бактерии

Пясъкът на плажовете, изключително на реки и езера, е удобна среда за размножаване на бактерии и паразити при липса на стерилизация, заяви ТАСС.

Попадането на пясъка в организма на хората през ранички или микрофрактури заплашва със болест с паразитно заболяване, сподели пред организацията специалистът от Центъра по молекулярна диагностика към Роспотребнадзор Михаил Лебедев.

" Пясъкът на плажа в никакъв случай не се обработва с каквито и да е дезинфекциращи препарати и на дълбочина пет до шест сантиметра е най-благоприятната среда за обитание и размножаване на разнообразни микроорганизми, най-вече причинители на гъбични инфекции. Особено рисков е влажният пясък, в сухия и парещ има по-малко рискове, въпреки че и там съществуват. Затова не трябва да се зариваме с пясък и да строим пясъчни фигури - в случай че попаднат в рани или микрофрактури, причинителите на болест могат да доведат по развиване на микоза или кандидоза ", сподели той.

Лебедев означи, че с изключение на с патогенни гъби, глисти и бактерии от пясъка, по време на ваканцията може да са заразим и от водата. Гъбичните спори елементарно проникват и през размекната от вода кожа на петите да вземем за пример.

Друг вероятен проблем е церкариозата. Тя се провокира от личинки, паразитиращи в кръвта на плаващите птици, които се отделят във водата с изпражненията им, сподели още Лебедев. Той изясни, че тези микроорганизми се прикрепят във водата към кожата и по-късно проникват в нея, отделяйки секрет. Това провокира алергична реакция, кожата почервенява и се покрива с обрив.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР