Пял е с най-големите изпълнители в света – като Стинг,

...
Пял е с най-големите изпълнители в света – като Стинг,
Коментари Харесай

Йоргос Даларас: Пея песни, които дават надежда на хората

Пял е с най-големите реализатори в света – като Стинг, Пако де Лусия, Ал ди Меола, Горан Брегович, Питър Гейбриъл. Два пъти е пълнил Олимпийския стадион в Атина с над 160 000 фенове, игрища като Уембли и зала Олимпия. На 2 септември " диамантеният глас ” на Гърция Йоргос Даларас идва за концерт пред българската аудитория – в Античния спектакъл в Пловдив.

" Опитах се песните, които пея, да не са повърхностни. Да видя в дълбочината на песента, да видя смисъла на думите ”, споделя той в изявление за bTV. " Това, което ме изпълва, са песните, написани с лирика, която стъпва върху вярата и фантазиите на хората, само че и върху един опит този свят да стане по-добър и по-справедлив ”, споделя Даларас.

Израснал е в сложните години по време на Гражданската война в Гърция. Първият му албум през 1974 година след рухването на военната хунта е публикуван дружно с Микис Теодоракис по стихове на Янис Рицос.

" За мен песента не е просто три минути разформироване и наслада ”, споделя Даларас. " Песента  е доста комплициран развой, който обгръща три искуства – поезията, звука и метода, по който свирят инстументите и душевния тласък на този, който е написал думите и е предиздвикал индивида да излезе отвън всекидневната незначителност ”. Такива песни гръцката суперзвезда желае да съобщи на по-младите музиканти.
Даларас е считан за музиканта, който възражда стила ребетико и го прави известен освен в Гърция, само че и в целия свят.

" Народът ни има исторически доста неустойчиви моменти, възходи и падения, доста мъка, бежански талази, доста болежка и несъгласия – по тази причина песента ребетико, основаваща се на византийската музика и на обичайна гръцка музика, е съумяла да направи това, което е направил блусът при започване на предишния век в Америка ”, изяснява музикантът произхода на ребетико, трансформирал се в националната ария на Гърция през последните 100 години.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР