Путин предупреди Байдън за бъдещ конфликт между Москва и НАТО

...
Путин предупреди Байдън за бъдещ конфликт между Москва и НАТО
Коментари Харесай

Застрахователи спират полети над Украйна, Киев не вижда смисъл

Путин предизвести Байдън за предстоящ спор сред Москва и НАТО
От понеделник въздушното пространство на Украйна действително ще бъде затворено за въздушен трафик поради дейностите на западните застрахователни компании, заяви уеб сайтът Strana.ua.

“Нито един аероплан няма да излети или да кацне в Украйна от към средата на деня в понеделник ”, сподели представител на застрахователна компания.

Най-големите застрахователи от Англия, които работят с други интернационалните компании, изпратиха публично известие до всички международни притежатели на самолетни компании, че застрахователното покритие в Украйна за всеки аероплан стопира да работи след 48 часа.

Украинските управляващи обаче обявиха, че не виждат смисъл да затварят въздушното си пространство макар ескалацията на напрежението с Русия.

В същото време обаче немският авиопревозвач “Луфтханза ” разгласи, че обмисля дали да престане да лети през украинското въздушно пространство, само че решение още не е взето. Украинската компания “СкайЪп ” заяви, че неин аероплан, летящ от Мадейра, вместо в Киев е кацнал в Кишинев - столицата на Молдова, тъй като ирландският притежател на машината е забранил тя да навлиза в украинското въздушно пространство. По-рано нидерландската компания КЛМ разгласи, че поради влошената обстановка със сигурността краткотрайно стопира полетите си до Киев.

През 2014 година аероплан на Малайзийските авиолинии, летящ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален с ракета над Източна Украйна. Загинаха всички, намиращи се на борда - 283 пасажери и 15-членният екипаж.

“Владимир Путин не се интересува за риска от западни наказания, в случай че нахлуе в Украйна ”, съобщи пък съветският дипломат в Швеция Виктор Татаринцев. Дипломатът добави, че колкото повече Западът натиска Русия, толкоз по-силен отговор ще получи от Москва.

“Вече имахме толкоз доста наказания и те оказаха позитивен резултат върху нашата стопанска система и селско стопанство. Ние сме си самодостатъчни, успяхме да увеличим износа си. Нямаме италиански или швейцарски сирена, само че се научихме да вършим също толкоз положителни съветски сирена по италиански и швейцарски предписания ”, сподели Татаринцев във връзка на бъдещи наказания от Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Същевременно през уикенда се появи информация, че американското разузнаване е получило данни за идна съветска инвазия в Украйна на 16 февруари. Президентът на Съединени американски щати даже е предизвестил своите съдружници в Европа за бъдещата офанзива в сряда. Той е бил осведомен от Пентагона в детайли с съответни направления, които може да бъдат подхванати от съветски елементи.

В Белия дом съветникът на президента Джо Байдън по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан е отказал да разяснява тези информации. “Не споделяме, че президентът Путин е взел дефинитивно решение ”, съобщи той.

Ако в действителност се стигне до нахлуване, една против друга ще се изправят две неравностойни армии, сравнявани с Давид и Голиат, отбелязва “Дойче веле ”. Изданието добавя, че съветската доста превъзхожда украинската, което обаче напълно не значи, че едно вероятно нахлуване против Украйна не крие рискове за руснаците.

В съпоставяне с 2014 година, когато Русия анексира Крим, украинската войска е доста осъвременена, а бойците са по-добре подготвени, за което и НАТО изигра значима роля.

Заради опасенията от война Джо Байдън и Владимир Путин разговаряха 62 минути по предпазена телефонна линия, с цел да обсъдят украинската рецесия.

Американският президент е предизвестил съветския си сътрудник, че Съединени американски щати и техните съдружници ще дадат “решителен отговор ”, в случай че Русия нахлуе в Украйна. “Президентът Байдън акцентира, че нова съветска инвазия в Украйна ще докара до премеждия на доста хора и ще навреди на репутацията на Русия ”, оповестиха от Белия дом.

От своя страна Путин е оповестил, че възможното присъединение на Украйна към НАТО може да докара до военно опълчване сред Русия и алианса.

Руският водач е установил още, че Вашингтон и Брюксел не са отчели основните претенции на Москва: прекратяването на по-нататъшното разширение на алианса, изтеглянето на натовската военна инфраструктура в Европа на позициите от 1997 година и отводът от разполагане на ударни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

“Вашингтон пост ” пък твърди, че Съединени американски щати обмислят изпращането на спомагателни американски сили на ротационен принцип по източния фланг на НАТО. Става дума за позициониране на военни групи в бойна подготвеност в Румъния, България, Словакия и Унгария.

Според неназован посланик всякакво изпращане на военни в тези страни ще зависи от това дали локалното държавно управление е склонно да ги одобри.

Заради информациите за възходяща заплаха от Русия Съединени американски щати, както и европейски страни, в това число България, приканиха жителите си да изоставен Украйна. Подобен апел бе насочен и от Израел.
 Радев ще търси обща позиция по кризата с кабинета и партийните водач
С обща позиция за напрежението сред Русия и Украйна се чака да излязат президентът Румен Радев, държавното управление и парламентарно показаните партии на Консултативния съвет по национална сигурност на следващия ден.

Държавният глава свика съвета ден откакто министърът на защитата Стефан Янев призна, че скупчването на съветски войски по границата с Украйна заплашва и българската национална сигурност.

В петък по същата причина министър председателят Кирил Петков събра съвета по сигурността към Министерски съвет с министри и шефовете на служби. Още тогава той разгласи, че се мислят няколко сюжета, като най-лош бил разновидността Русия да спре износа на газ за Европа, което ще засегне мощно България.

По право в съвета към президента вземат участие министър председателят, министри, шефът на Народно събрание и ръководителите на парламентарни групи. Два дни след решението на България се чака да се вземе и общо за всички страни от НАТО на съвещание на военните министри.

Вчера към външното ни министерство бе образуван и спешен щаб, който непрекъснато да следи обстановката във и към Украйна. Българските управляващи посъветваха сънародниците ни там да подхващат ограничения за овакантяване на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР