Пуснаха под парична гаранция поръчителя и един от багеристите, задържани

...
Пуснаха под парична гаранция поръчителя и един от багеристите, задържани
Коментари Харесай

Парична гаранция за двама от задържаните за унищожаването на дюни

Пуснаха под парична гаранция поръчителя и един от багеристите, арестувани за разораването на дюните край Смокиня. Освободен е и техен 18-годишен съизвършител. Сигнал за разкопаните дюни, част от морския плаж ”Смокини-север ”, е подаден на 12 януари. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде измамен под административно наказателна отговорност.
Това стана ясно от изключителна конференция на Апелативна прокуратура - Бургас по случая. По тяхна информация гарант на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга " Смокиня " е 46-годишния Иван Нончев. Същият е бил задържан и пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лв.. Нончев не се признава за отговорен.

Заедно с него под парична гаранция в размер на 2 000 лв. е освободен и Манол Пазвантов /24г./, който разорал дюните с екскаватор. Срещу двамата е повдигнато обвиняване за заличаване на естествена забележителност, оповестява апелативният прокурор Любомир Петров. Законът за това закононарушение планува отнемане от независимост до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лв.. Нончев отхвърля да е познавал багериста и да го е наемал за тази активност. С Нончев и Пазвантов е бил арестуван и мъж на 18 години, който също е освободен от ареста, разкри още Петров, представен от Българска телеграфна агенция.

Все още се ревизира дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма открити очевидци. Пясъчните предпазени образования са били разкопани в следобедните часове на 11 януари. По-рано през днешния ден инспектори от Регионалната ревизия по запазване на околната среда и водите са направили повторна инспекция на повредените дюни на къмпинга " Смокиня " с цел да дефинират точните координати от засегнатия парцел. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде измамен под административно наказателна отговорност.

Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари. Нарушеният терен съставлява дюнни местообитания, попадащи в Защитената територия " Природна забележителност пясъчни дюни околност " Каваци ". Увреденият парцел е извънредно държавна благосъстоятелност. Дюните са част от морския плаж " Смокини-север ". Ивицата е отдадена на концесия или чартърен от Министерство на туризма.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР