Пускат 9.3-километров участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза.

...
Пускат 9.3-километров участък от магистрала "Хемус" между Ябланица и Боаза.
Коментари Харесай

Пускат предизборно 9 км от магистрала Хемус

Пускат 9.3-километров сектор от автомагистрала "Хемус " сред Ябланица и Боаза. Ден преди формалната гала министър председателят Бойко Борисов заяви, че построяването на трасето приключва 6 месеца предварително.

"В правата сред Ябланица и Боаза е най-големият армонасип, изграждан до момента у нас - 45 метра общ насип, с височина от 25 м на армирания насип. Това е съвсем отвесна стена на откоса като в структурата й са вложени специфични укрепителни мрежи и системи. В строителството на правата са положени близо 104 000 тона асфалт, а за обезпечаване сигурността на придвижване са инсталирани 40 км мантинели от най-голям клас и 24,5 км защитни мрежи ", посочи министър-председателят.

Дейностите по аутобана, който ще свързва София и Варна, бяха поверени на държавното сдружение "Автомагистрали ". Преди година кабинетът отпусна 1.3 милиарда лева за строителството на 134 километра трасе.

Общата дължина на "Хемус " от София до Варна е към 420 километра. Изградени са правите София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 километра. В момента се строят още 16.32 км от "Буховци " до "Белокопитово ". С довършването на новия сектор, ще останат 90 км за дострояване.

Преди седмица министър председателят Борисов обвърза отдръпването си от политиката със завършването на автомагистралата. "Преди година водихме диалози и аз им дадох обещание, и то не беше за заричане, им споделих, че ще си отида от политиката, когато Автомагистрала Хемус е подготвена. Хемус се строи извънредно интензивно ", изясни Борисов на събитие във Варна.

За първи път той направи това заричане на партийно събитие на ГЕРБ в морската столица. "Хемус " за Северна България е.... дето се вика – няма да ме има след 10 години, ще видите разликата ", изясни Бойко Борисов и даде заричане, че от следващата година ще стартира работа по цялото трасе.

Засега държавното управление не е обявило каква сума ще бъде заложена в Закона за държавния бюджет за 2020 година, нито дали дострояването ще изисква ексклузивен разход.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР