Пушенето и затлъстяването са два проблема, които засягат голяма част

...
Пушенето и затлъстяването са два проблема, които засягат голяма част
Коментари Харесай

Откажи цигарите, без да качиш и грам. Виж как!

Пушенето и затлъстяването са два казуса, които засягат огромна част от популацията през днешния ден.

И двете са свързани с пристрастяването и доста усилват рисковия фактор за сърдечно-съдови, респираторни и ракови болести, както и съкратяват продължителността на живота с към седем години.

Ако обаче сте решени да се откажете от цигарите, ето няколко съвета, които да ви оказват помощ да спрете цигарите, без да качвате непотребни килограми.

 

Редица фактори въздействат на наддаването на тегло

 

подмяна на цигарите с храна;

 

усъвършенстваното подушване и усет няколко дни след отричане от тютюнопушенето може да докара до нараснал вкус и респективно по-голям банкет на храна;

неналичието на никотин покачва апетита (никотинът забавя изпразването на стомаха и води до по-дълго възприятие на ситост);

заради неналичието на никотин разноските на сила се понижават с 5-10%, което може да бъде към 800 kJ дневно.

 

Как да се откажем от цигарите без риск за фигурата

 

Отхвърлянето би трябвало да става последователно

Преди да се отървете от какъвто и да е табиет, би трябвало да помислите за вероятните изгоди и загуби. Ако има повече плюсове, продължете. Не правете обаче нереалистични прогнози, че да вземем за пример, в случай че се откажете от пушенето, ще започнете да ходите всеки ден на фитнес или да бягате. Ще отслабнете и ще се откажете от други неприятни привички, чак когато почувствате, че сте отказали цигарите. Сега е значимо да успехите тази взаимозависимост!

 

Започнете да променяте навиците си, когато всичко е устойчиво в живота ви, а не когато сте принудени да решавате някои съществени житейски проблеми. Опитайте се да намерите съдружници.

 

Струва си да се има поради и фактът, че в случай че сте пушили кутия цигари дневно за дълго време, има възможност да изпитате синдрома на отнемането. Ето за какво, преди да се откажете от тютюнопушенето, консултирайте се със експерт какви средства ще понижат тези признаци.

 

Карта на рисковите обстановки

Възможно е в процеса на пушене да сте построили и постоянни привички, да вземем за пример цигара + торта + кафе. Така че, в случай че пушите повече от 10 години, значи сте развили този табиет към 10 хиляди пъти. За да прекъснете цикъла, запишете всички рискови обстановки, които ви карат да посегнете към цигара и се пробвайте да ги избегнете.

 

Научете се да казвате „ не “

Най-ефективно е, най-малко в началния стадий, да изключите евентуалните провокатори от заобикалящата ви среда, т.е. избягвайте обстановки и места, свързани с тютюнопушенето, махнете цигарите, запалките, пепелниците. Ако сте пили кафе, започнете да пиете чай и прекарвайте почивките на работа с сътрудници непушачи.

Ако дразнителите не могат да бъдат отстранени или понижени, то вие би трябвало да се научите по какъв начин вярно да реагирате на тласъците. Ако сте привикнали да пушите по време на или след стрес, използвайте техники за справяне с него (техники за релаксация, централизация върху дишането, приятна музика, топли душове или упражнения).

 

Наградете себе си

Ако съумеете да стоите надалеч от цигарите при незабавни случаи, наградете се. Купете малко нещо (в идеалния случай не шоколадово блокче, а книга например) и кажете на тези, които ви поддържат.

 

Лека храна и извършения

Наддаването на тегло е постоянно срещан непряк резултат от отказването от тютюнопушенето. Среща се при 50-80% от някогашните пушачи и затова страхът от напълняване може да докара до загуба на мотивация за отричане от тютюнопушенето. Това обаче може да се избегне, като се обърне внимание на храненето.

 

Основното е да не се заменят цигарите с храна. Диетата би трябвало да се поправя, тъй че да не се усилва дневният банкет на калории. Напротив, даже би трябвало да се понижи с към 800 kJ/ден. Това значи да вземем за пример 25 г сирене и 20 г колбас, 20 г мюсли и 65 г кремообразно кисело мляко, 40 г самун и 35 г наденица, 150 г плодове или 25 г сметана. Въпреки това, не би трябвало да гладувате, защото гладът усилва желанието за пушене.

 

Друг вид е да се усили физическата интензивност. Упражнението освен оказва помощ при признаците на абстиненция, само че също по този начин усилва разхода на сила и по този метод работят като идеална предварителна защита на наддаването на тегло. Желаните 800 kJ се изразходват от човек с тегло почти 70 кг по време на 30-минутно тичане, кънки или тенис, 45-минутно плуване или 60-минутна разходка, или с леко натоварване на велоергометър.

 

Сега, когато не е нужно да се притеснявате за наддаването на тегло след прекъсване на цигарите, е време да започнете да се отказвате от навика.

 

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР