Пулмологът д-р Георги Хинков от ВМА, пред който издъхна 18-годишният

...
Пулмологът д-р Георги Хинков от ВМА, пред който издъхна 18-годишният
Коментари Харесай

Лекарят на Ванко от Бургас: Можехме само да удължим живота му, но не и да го спасим

Пулмологът доктор Георги Хинков от ВМА, пред който издъхна 18-годишният Иван Иванов от Бургас, призна, че лекарите в България са безсилни да оказват помощ на хора с тежка дихателна непълнота.

„ Ние оказваме тази помощ, която можем. Удължаваме живота на пациента, с цел да дочака трансплантация, само че за жалост присаждане на бял дроб в България към момента не се правят “, съобщи в „ Тази заран “ по бТВ лекарят. 

Момчето, за което пяха на благотворителен концерт в Бургас звездите на България, страдаше от рядкото генетично заболяване муковисцидоза.

„ Иван бе два пъти при нас. Първият бе през май, когато трябваше да уточним дали е за трансплантация или не. Беше оценен с всичките нужни проучвания. Обяснихме на родителите кои са контраиндикациите – това бе ниското наднормено тегло. Предвидихме стратегия за увеличение на килограмите, с цел да влезе в нужните граници, след което бе изписан “, описа доктор Хинков, представен от флагман.бг.

„ Иван беше в Бургас, където му се утежни положението и когато постъпи още веднъж във ВМА, бе е реанимацията с тежка дихателна непълнота и в кома. За страдание не можахме да го спасим “, добави лекарят. 
 16-годишната Дария има същата диагноза като умрелия Ванко от Бургас и се нуждае от бъбречна трансплантация. Ще я дочака ли?
Майка на 16-годишната Дария, която също страда от муковисцидоза, показа в предаването, че през вчерашния ден е получила от Министерството на здравеопазването уведомление, че момичето е включено в листата за трансплантация. Дали обаче ще я дочака?

„ Когато беше на година и два месеца й бе сложена диагнозата. Битката продължава, само че се утежнява положението. В началото на годината стартира профилактично лекуване в болничното заведение и по-късно през всеки 10 дни получаваше ново инфектиране. Според мнението на лекарите е нужна трансплантация “, сподели майката на Дария - Ивета Вълчева.

„ Вчера получих писмо от Министерството на здравеопазването, с цел да ми оповестят, че към този момент е записана в Медицински контрол и че се нуждае от белодробна трансплантация “, добави тя.

Владимир Томов от Асоциация на хората с редки заболявания пък показа, че не вижда излаз от ужасната обстановка. „ През предходната година организирахме няколко митинга пред Министерството на здравеопазването. Някои от пациентите съумяха да мигрират в чужбина и това ги избави “, сподели още той.

„ В невъзможност сме. Търсим друг път. Да избягаме в чужбина е шанса, защото в България не се случва нищо. Благодаря на детето ми, че е толкоз лъчезарно и се бори “, добави Ивета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР