Пучдемон е и евродепутат. По искане на Испания имунитетът му

...
Пучдемон е и евродепутат. По искане на Испания имунитетът му
Коментари Харесай

Махнаха Карлес Пучдемон от лидерското място в Заедно за Каталуния

Пучдемон е и евродепутат. По искане на Испания имунитетът му бе снет, само че в края на май Съдът на Европейски Съюз подреди имунитетът му да му бъде върнат. Финалното правосъдно решение по това сложно досие още се чака.

Лидерът на последователите на независимостта на Каталуния Карлес Пучдемон, който беше основна фигура в опита за разединение на региона от Испания през 2017 година, беше заменен отпред на партията си. Сега тя е управлявана от тандем, представляващ нейното твърдолинейно крило, съобщи Франс прес и " 24 часа ".

" Това е моят финален конгрес в качеството ми на ръководител. Организациите би трябвало да могат и да умеят да вършат промени ", съобщи Карлес Пучдемон на конгреса на партията " Заедно за Каталуния ", провел се в Аржел сюр Мер, крайбрежен френски град, покрай границата в Испания.

Начело на партията в този момент застават председателката на каталунския районен парламент Лаура Борас и Жорди Турул. Те ще си разделят функционалностите на партиен ръководител и на основен партиен секретар.

Политическата мощ реализира трети резултат на районните избори предходната година. Тя е част от районното държавно управление, ръководено от партия Републиканска левица на Каталуния. Между двете сили, настояващи за самостоятелност на региона, непрекъснато има напрежение. Републиканската левица стартира разговор с централното държавно управление и го поддържа в испанския парламент, за което е подложена на критика от " Заедно за Каталуния ".

Начело на районното държавно управление по време на опита за разединение през октомври 2017 година, Пучдемон, избяга малко по-късно в Белгия. Там той живее от пет години, с цел да избегне испанското правораздаване.

Девет от водачите на придвижването за самостоятелност бяха наказани през 2019 година на присъди до 13 години затвор за ролята им в опита за разединение на Каталуния. Миналата година те бяха помилвани от лявото испанско държавно управление в името на националното помиряване.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР