Публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат

...
Публикации в средствата за масово осведомяване няма да се приемат
Коментари Харесай

НС реши: Медийни публикации няма да се приемат като сигнали за корупция по високите етажи на властта

Публикации в средствата за всеобщо осведомление няма да се одобряват за сигнали за корупция по високите етажи на властта, съгласно окончателното гласоподаване в НСна текстове от законопроекта за противопоставяне на корупцията, съобщи БНР.

Всеки, който разполага с данни за корупция или за спор на ползи за лице, което заема обществена служба, може да подаде сингнал до Комисията за противопоставяне на корупцията - персонално или посредством юрист.

Депутатите записаха дефинитивно и че сигнали могат да бъдат получавани и от всички канали за вътрешно или външно подаване по реда на Закона за отбрана на лицата, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за нарушавания.

Подаденият по надлежния ред сигнал ще е съображение за осъществяване на инспекция за съществуването на данни за корупция или за спор на ползи.

Проверката ще се прави в 90-дневен период от приемане на сигнала, като е планувана опция за удължение на периода еднократно, само че единствено с месец. Всеки, подал сигнал, ще би трябвало да се уведоми за резултатите от инспекцията и за решението.

Първоначално плануванаъа опция за сигнал да се приема и обява в медиите срещна острото несъгласие на Има Такъв Народ и " Възраждане ". Депутатът от " Възраждане " Цвета Рангелова стимулира настояването за отпадане на тази опция:
" Представяте ли си какъв брой е елементарно да бъдете обект на следствие по подобен сигнал от една електронна медия от Каспичан, зад която в никакъв случай няма да разберете кой стои. "

Мнозинството гласоподава дефинитивно плануваното в закона при осъществяване на служебните си отговорности органите на Комисията да може да употребяват физическа мощ и помощни средства единствено когато това е безусловно належащо при изискванията и по реда на закона за Министерство на вътрешните работи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР