Пубертетът е трудна възраст и за детето, и за родителя.

...
Пубертетът е трудна възраст и за детето, и за родителя.
Коментари Харесай

3 полезни идеи, които ще ви помогнат да се справите с гневния тийн

Пубертетът е сложна възраст и за детето, и за родителя. Не ни трябват статистики за издевателството в учебните заведения, с цел да си представим какъв брой неприятно може да стане, в случай че не обръщаме внимание на гневните прояви вкъщи.  Имаме потребност от точния съвет по какъв начин да постъпваме в тежки обстановки с доста викове и затръшнати порти.

Добрата вест е, че към този момент можем да намерим такива упътвания и на страниците на книга, в която откривателите на човешкото държание са си дали труда да синтезират най-важното на понятен език.

В „ Психологията на процедура “ Санди Ман изброява три съвета за родители с деца в пубертета, които умерено може да изпробвате, когато против вас застане гневния и „ неискащдачуенитоеднавашадума “ тийн.:

1. Избягвайте резултата на отрицателната взаимност

Това значи, че когато вашият младеж стартира да хвърля обиди и обвинявания по вас, не трябва да се поддавате на инстинктивния повод да отвърнете със същото.

Помнете, че детето евентуално ви подлага на тестване, не подхранвайте не­сигурността му, като му давате причи­на да се съмнява в обичта ви.

2. Останете в ролята на възрастен

Когато поддържаме връзка, одобряваме една от трите функции: на възрастен, на родител или на дете. Третата включва раз­дразнителност, непоследователност, свръхемо­ционалност и прочие.

Уви, възрастните елементарно влизат в тази роля. Вашият младеж евентуално демонстрира „ детинско “ държание, обезверено пробвайки се да е „ възрастен “. Ако възприемете ролята на възрастен, това ще значи, че възприемате „ съперника “ като еднакъв – запазете успокоение, избягвайте емоциите; влезете ли в ролята на родител, демонстрирате превъзход­ство, а то нервира още повече.

3. Направете нещо необичайно

Отклоняването на вниманието работи и при най-малките, просто тук няма да минете с нова играчка.

Стъписайте младежа – да вземем за пример грабнете банан от купата с плодове и го използвайте като микрофон, с цел да изпеете нещо. Всичко, което ще накара детето да зяпне (но не и да ви каже, че не сте с всичкия си), ще прекъсне цикъла на гнева и ще разсее напрежението. А в случай че детето ви е съмнително добродушно, твърди ви, че всичко е наред, а вие се съмнявате, че има проблеми?

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР