Птиците и компаса различават север и юг, защото магнитното поле

...
Птиците и компаса различават север и юг, защото магнитното поле
Коментари Харесай

Магнитното поле на Земята се обръща?

Птиците и компаса разграничават север и юг, тъй като магнитното поле на Земята има два полюса. Между другото свързващата ги права съвсем тъкмо съответствува с оста на въртене на Земята. Това е простата физика.

Малко хора знаят, че през последните 150 години, гигантския магнитен дипол бързо отслабва. Ако процесът продължи със същата скорост, то при започване на идващото хилядолетие, магнитното поле на Земята може да изчезне изцяло. Ако защитния магнитен щит отслабне, поток частици с галактически и безоблачен генезис ще смъкват спътници. И това е по-малкото зло, тъй като смъртоносна радиация ще облъчи човечеството.

Известна разтуха е, че изгубването на магнитното поле може да е краткотрайна фаза на превръщане на полюсите. Когато тя свърши, компас ще сочи юг, а не север. Анализът на магнитни минерали в античните скали, демонстрират, че през последните 500 милиона години полярността на магнитното поле се е променяла стотици пъти. Остава мистерия, по кое време и по какъв начин става този феномен, тъй че няма метод да се предскаже.

Повечето геофизици са на мнение, че магнитното поле на Земята се основава от разтопеното желязо, циркулиращо в ядрото на планетата. Едва преди шест години се появи първия модел на придвижване на ядрото на Земята и породените от това магнитни резултати. Съвременните софтуерни модели моделират даже и процеса на превръщане на магнитните полюси. Някои от тях демонстрират, че това ще стане след към 1200 години - момент в геологически мащаб.

В началото на 2002 и Готие Юло и неговите сътрудници от Геофизичния институт на Париж организираха сателитни наблюдения, с цел да изследват измененията на магнитното поле във външните пластове на ядрото на Земята. Дълбоко под южния завършек на Африка, те откриха дребен регион, в който магнитните силови линии са ориентирани към центъра на Земята, а не към повърхността, както по-голямата част от линиите в този район. Група сходни аномалии съществуват и наоколо до Северния полюс.

Екипът на Юло допуска, че тези сектори съставляват вихри на полето, ориентирани против главното придвижване, в ядрото, и могат да бъдат причина за следеното намаляване на магнитното поле на Земята. Освен това, безконтролното повишаване на аномалиите демонстрира нуждата от преразглеждане на всички компютърни модели.

Какъв ще бъде живота на Земята по време на интервала на превръщане на поляритета?

В трилърa " Ядрото " ( " The Core " ) има следната сцена: птиците се отклоняват от сезонните си направления, а хората живеят в изискванията на чести " щормови предизвестия " за радиационна заплаха. Световната общественост сплотява напъните на човечеството за построяването на уред, с който хората могат да пробиват най-твърдите скали на мантията на Земята до дълбочина от 2900 километра и да устоят изпепеляващата топлота на земното ядро, сравнима с топлината на повърхността на Слънцето. Целта на пътуването - предизвикателство на нуклеарна детонация, която да възвърне естествените потоци в ядрото и по този метод да върне магнитното поле.

Тъй като актуалните механически благоприятни условия не разрешават да се приложи сходен план учените допускат, да не се драматизира събитието. Диполът отслабва, само че това не значи, че той би трябвало да се обърне. От множеството естествените съмнения на магнитното поле, единствено няколко са в положение да провокират цялостно превръщане. Последните компютърни симулации са посочили, че периферни магнитни полета, които съставляват не повече от 10% от цялото поле, с отслабването на доминантния дипол могат да се засилят.

Най-окуражаващото е, че няма данни за огромно изгубване на форми на живот при превръщане на магнитното поле. Геофизикът за Джоузеф Киршвинк от Калифорнийския софтуерен институт, споделя:

" Ако ще има някакви биологични последици, то нашата цивилизация се е развила задоволително, с цел да ги издържи. "

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР