Психозата около цените на олиото и опашките за презапасяване с

...
Психозата около цените на олиото и опашките за презапасяване с
Коментари Харесай

КЗК атакува "Билла" и "Кауфланд" за липса на олио в дните на лудо пазаруване

Психозата към цените на олиото и опашките за презапасяване с продукта активизираха обичайно спящия регулатор - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Но вместо да търси картел или друго нарушение на пазарните правила, регулаторът подхвана две от най-големите вериги, имали неприятния шанс тъкмо в дните на нервността да предложат в брошурите си промоция на такива артикули. При лудото презапасяване, предстоящо, количеството не е стигнало за целия интервал на промоцията. И в този момент комисията ще ревизира дали има нелоялна конкуренция и в случай че откри нарушаване - ще санкции търговците, като санкциите могат да доближат и колосални размери.
От комисия към комисия
Комисия за защита на конкуренцията образува две производства, с цел да изследва дали е налице нелоялна конкуренция от страна на " Билла България " и " Кауфланд България " при промоционални продажби на олио. Решенията идват след писма от 10 и от 15 март тази година, изпратени от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) до антимонополния орган. В тях се разказват установени случаи на липса или незадоволителни складови наличия на слънчогледово олио макар анонсирането му в рекламни брошури и интернет страници на двете вериги.
В Монтана и в София
При инспекция в търговски обект на " Билла България " в Монтана Комисията за отбрана на потребителите е установила съществуване на огромно количество брошури, сложени на входа на обекта, за артикули на промоционални цени в интервала 3 - 9 март 2022 година, в това число и на слънчогледово олио " Реоли " от един литър на цена 3.29 лева за брой. Проверяващите открили, че от въпросното олио няма налични количества в обекта, липсва и информация за идна доставка. Комисията открила също, че в обекта липсват количества и от високоолеиново рафинирано слънчогледово олио " Папас " 1 л. на цена от 5.29 лева, което със " специфичната оферта - 18% с " Билла карта ", ще се продава за 4.29 лева

Аналогични са изводите на инспекторите и за " Кауфланд България ЕООД енд Ко " КД. В писмо до антимонополния орган от Комисията за отбрана на потребителите показват, че при осъществени инспекции на 12.03.2022 година в два търговски обекта на " Кауфланд " в София е открито, че липсват количества от слънчогледово олио " Плиска " 1 л с оповестена промоционална продажна цена 2.99 лева за интервала 7 - 13 март.
Реклама Драматични покупки
От Комисията за отбрана на потребителите оповестиха, че през последните дни ведомството е направило най-малко 350 инспекции в търговски обекти, с цел да откри дали търговците продават олиото на авансово оповестените за потребителите цени. В обсега на инспекциите са били стоките, включени в друг вид акции, промоции, понижения, тиражирани посредством рекламни брошури, интернет и телевизионни реклами.

Заради нарасналите цени и обявени промоции покупката на олио тези дни се трансформира в драма. Стотици жители се подредиха на опашки пред " Кауфланд " по време на " Лудата събота " на 12 март, с цел да закупят бутилки на промоционална цена. В Кърджали се стигна до принуждение, а в Бургас възрастен мъж умря на опашка. Това принуди веригата да излезе с публично мнение, че олиото обичайно участва в промоционалните й оферти и че във въпросната събота понижението е било планувано доста преди усложняването на икономическата обстановка. Заради зародилото напрежение веригата анулира идна планувана за 19 март съботна промоция за друга марка олио.

Предстои антимонополният орган да ревизира дали е налице нелоялна конкуренция от страна на двете вериги при продажбата на олио. Обичайната процедура на търговците е да показват, че съответната промоционална цена за който и да е артикул важи " до привършване на количеството ". Освен това по предписание веригите възнамеряват промоциите си най-малко месец по-рано - време, нужно за печатане на рекламните брошури и организация на продажбите. Едва ли е имало по какъв начин през януари търговците да плануват извънредно високото търсене на олио при започване на март, поскъпнало вследствие на редица фактори на интернационалния и на вътрешния пазар.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР