Психопатията представлява разстройство в развитието, което се характеризира с наличието

...
Психопатията представлява разстройство в развитието, което се характеризира с наличието
Коментари Харесай

15 интересни факта за психопатите

Психопатията съставлява разстройство в развиването, което се характеризира с съществуването на прочувствени дефицити и нараснал риск от антисоциално държание. Психопатията не е еквивалентна на диагнозата антисоциално личностно разстройство, чийто главен фокус е по-голямата възможност от антисоциални прояви, само че не и характерните аргументи за държанието – с други думи, намалената емпатия и липса на възприятие за виновност, които водят до прочувствени дефицити.

Индивидите, които покриват критериите за психопатия при оценяване със общоприетите способи, също по този начин ще покрият условията за антисоциално личностно (личностово) разстройство. Въпреки това, доста хора с антисоциално личностно разстройство не отговорят на критериите за психопатия. Антисоциалното личностно разстройство се отнася до обширни поведенчески модели, които се базират на клинични наблюдения, до момента в който понятието " психопатия " включва в себе си освен характерните поведенчески трендове, а и измеримите когнитивни, прочувствени и невропсихологични разлики. С други думи, психопатията дефинира както характера, по този начин и държанието.

Психопатията е личностно разстройство, което се характеризира с съществуването на поведенчески, афективни и междуличностни дефицити, като повърхностни страсти, понижен интерес към обществените правила, липса на виновност, разкайване и състрадание.

Психопатът се развива като асоциална и аморална персона, която нормално не може да се приспособи към стандартите на обществото. Този вид хора постоянно са извънредно егоистични, като живеят за непосредственото задоволство, без да обмислят последствията от държанието си. Индивидите, които не попадат в графата психопати, постоянно вършат жертви, с цел да подсигурят възможни облаги в предстоящ проект, и изявяват подготвеност да забавят сигурните удоволствия за по-късен стадий. Психопатът съвсем постоянно може да разграничи вярното и неверното и до някаква степен е осведомен с условията на обществото и религията, само че не желае да бъде ръководен или лимитиран от тези закони. Всъщност, някои човеци даже могат да кажат, че не се интересуват от етичната страна на нещата. По принцип единственият интерес за тях съставлява безнаказаното нарушение на законите, а в случай че въпреки всичко бъдат хванати – да подсигурят благодарение на операции и неистини допустимо най-лекото наказване.

Много постоянно единственият човек, за който мисли психопатът, е самият себе си, като той е учудващо безсърдечен и равнодушен към останалата част от света, в това число членовете на личното си семейство.

Ето и още 15 забавни обстоятелството за психопатията:

Факт 1

Психопатията е положение, белязано от голям брой черти, в това число безчовечност, липса на виновност, недобросъвестност, измамлив сексапил, егоцентричност и слаб надзор над импулсите.

Факт 2

Психопатията не би трябвало да се бърка с антисоциалното личностно разстройство, макар че признаците на тези две положения се застъпват. Първото се дефинира основно като основаващо се на личността, а второто – на държанието.

Факт 3

Въпреки че психопатията съставлява рисков фактор за проявата на принуждение, този нараснал риск наподобява е умерено огромен.

Факт 4

Психопатията се среща по-често измежду мъжете в сравнение с при дамите, само че представителите и на двата пола могат да страдат от личностното разстройство.

Факт 5

Въпреки съществуването на някои изводи на клинични експерти, твърдящи противоположното, психопатията не е обвързвана с безспорната липса на прочувствена сърдечност.

Факт 6

Според последните сведения от редица изследвания, психопатията се намира в едната прекаленост на спектъра, а нормалността в другия. Допълнително, психопатията като цяло наподобява, че не е хомогенно положение, а по-скоро хетерогенна категория, която включва най-малко два евентуално застъпващи се подтипа.

Факт 7

Независимо от изказванията на клиничните експерти, въпросниците могат да оказват помощ да се разпознават доста от главните характерности на личностното разстройство.

Факт 8

Критериите за психопатия не са неповторими или несравними в способността си да предсказват проявата на принуждение, макар че са потребни в това отношение. Връзката сред психопатичните критерии и бъдещата физическа експанзия наподобява произтича от обстоятелството, че един от критериите за психопатия включва проявена физическа експанзия в предишното, а не заради неповторимите характерности на психопатията.

Факт 9

Схващането, че психопатите са родени, а не се основават, е прекомерно опростено, защото факторите от околната среда играят основна роля в развиването на положението. Физическото принуждение и съществуването на занемаряване от страна на родителите могат да допринесат за нараснал риск от личностното разстройство.

Факт 10

Дългогодишното клинично виждане, че психопатите са нелечими случаи, не е подкрепено от резултатите от скорошни проучвания.

Факт 11

Ако в миналото сте посочили липса на виновност или разкайване, не сте изпитали състрадание към някого или сте употребявали чара си, с цел да манипулирате останалите (спомнете си последното си изявление за работа), значи сте извадили на показ психопатичните си черти. Също по този начин е допустимо да сте посочили смелост в дадена обстановка или да сте поели огромен риск – и двете държания се причисляват към психопатичните пристрастености.

Факт 12

Патрик Бейтмън от " Американски психар " и Ханибал Лектър от " Мълчанието на агнетата " са типичните образци за психопати от попкултурата. Вярно е, че множеството серийни убийци са психопати, голяма част от психопатите обаче не са серийни убийци. Хората с психопатични пристрастености сформират към 1% от популацията и могат да бъдат продуктивни членове на обществото.

Липсата на страсти като безпокойствие и боязън оказва помощ на психопатите да запазят успокоение по време на спешни обстановки. Предишни проучвания са посочили, че при тази група от хора се следи понижен отговор на изненадващи събития. Ако някой ви стресне, до момента в който гледате хорър филм, най-вероятно ще ви накара да реагирате по избран метод – ще извикате, ще се обърнете обратно и така нататък Психопатите реагират на сходни предизвикващи нерешителност обстановки по не толкоз натоварен метод. Нещо повече – те съумяват да останат спокойни. Всъщност понижената реакция към условия, пораждащи боязън и безпокойствие, може да се окаже потребна линия за човеци, които работят като бойци или хирурзи.
Също по този начин психопатите могат да бъдат извънредно чаровни (дори и единствено привидно) и имат умеенето да вземат смели и високорискови решения, както и да демонстрират безскрупулно и целеустремено държание. Това ги трансформира в съвършените претенденти за работни места, които изискват сходни качества.

Факт 13

Индивидите с психопатични характерности най-вероятно могат да бъдат открити в градовете и метрополисите, защото тази група хора избират да ползват по този начин наречената тактика за бърза история на живота, която се свързва с по-голяма периодичност на вдишване на опасности и демонстрация на нарцисизъм. Допълнителен бонус са анонимността и намаленият риск от забелязване измежду многочисленото население.

Факт 14

Въпреки че мъжете и дамите психопати имат доста общо между тях, представителите на нежния пол са по-склонни към прояви на промискуитет (безразборен избор), прочувствени проблеми и тревога. Някои психолози настояват, че на някои дами с психопатични характерности на личността неправилно се слага диагноза гранично личностно разстройство, което се характеризира с импулсивност, прояви на яд и неумение за прочувствена регулация. Това изказване може да изясни (поне частично) за какво в по-голяма част от изследванията равнищата на психопатия са доста по-ниски при дамите.

Факт 15

Въпреки че индивидите с психопатични характерности на личността оповестяват за неявяване на някои характерни страсти от репертоара си като тревога, боязън и горест, те въпреки всичко изпитват благополучие, наслада, изненада и гадност като останалите хора. Въпреки че психопатите изпитват компликации при разпознаването на уплашените и тъжни лица, и реагират по по-умерен метод на закани и наказване, те могат сполучливо да разпознават щастливите лица и да реагират позитивно, когато са възнаграждавани.

Трябва обаче да се има поради, че приемането на дребна премия, която евентуално ще направи средностатистическия човек благополучен, за субект с психопатични пристрастености това няма да е задоволително. Те имат потребност от доста по-значителни хонорари, с цел да се почувстват задоволени. С други думи, те могат да изпитват наслада, удовлетворение и мотивация, само че единствено когато премията е задоволително огромна. Разбира се, могат и да се ядосат, когато някой ги предизвика, или да се разочароват, когато напъните им се окажат несполучливи.

Източник: jneuropsychiatry.org; ncbi.nlm.nih.gov, theconversation.com, представени от framar.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР