Психичното здраве на всеки човек е свързано с удовлетворяването на

...
Психичното здраве на всеки човек е свързано с удовлетворяването на
Коментари Харесай

Защо е толкова полезна прегръдката?

Психичното здраве на всеки човек е обвързвано с удовлетворяването на тактилните потребности още от напълно невръстна възраст, пишат редакторите на ABC Fact. Ние всички обичаме да бъдем прегръщани от време на време. Този елементарен невербален жест ни демонстрира другарство и грижа.

Но прегръдките с изключение на приятни са и доста по-полезни за здравето и доста и по-важни, в сравнение с наподобява на пръв взор.

1. Производство на окситоцин

Окситоцинът (хормонът на любовта) е главният хормон, който се създава в процеса на прегръдка, който ни оказва помощ да се усещаме добре и също по този начин оказва помощ да установим връзка с околните. Окситоцинът провокира възприятие на задоволство, понижава тревогата и основава чувство за успокоение. 

2. Укрепване на имунната система

Прегръдката подтиква производството на хормони, които спомагат за битката с инфекциите и укрепват имунитета. Мекото прилепяне на гръдната кост подтиква тимусната жлеза, която контролира производството на левкоцити, борещи се с болесттите.

Прегръдката е изключително значима за децата. Когато майката прегръща своето бебе, в него се произвеждат окситоцин и ендорфин (хормон на щастието). Тези хормони освен подкрепят имунитета, само че също способстват за образуването на тясна връзка сред майката и бебето. Бебетата, които получават задоволително деликатност и внимание от родителите си, се развиват по-бързо, имат по-силен имунитет, развиват възприятие на съпричастност и обич.

3. Болкоуспокояващо

С прегръдките се отделя огромно количество ендорфини - морфиноподобни субстанции, които понижават болката и провокират възприятие на еуфория. Учените изясняват, че по време на прегръдка мозъците на сътрудниците стартират да работят на една периодичност, вълните на електрическата интензивност се синхронизират и това оказва помощ да се оправят с болката и напрежението.

Ето за какво децата неотложно се втурват към мама, в случай че се наранят. Веднага щом усетят прегръдка и целува, болката изчезва. Това не е глезотия, а в действителност работи.

4. Намаляване на риска от сърдечно-съдови болести

Учените означават, че при мъжете и дамите, които имат стабилно семейството, рискът от сърдечно-съдови болести е понижен. Факт е, че те имат задоволително окситоцин. Породените в прегръдка химични процеси в тялото могат да оказват помощ за намаление на кръвното налягане, което на собствен ред защищава сърдечната система.

Прочетете целия материал на уеб страницата на Мениджър Нюз.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР