Прозрачните предпазни щитове, покриващи предната част на лицето, са популярни

...
Прозрачните предпазни щитове, покриващи предната част на лицето, са популярни
Коментари Харесай

Предпазните щитове за лице не осигуряват висока защита срещу потенциално опасни пръски с вирусни частици

Прозрачните защитни щитове, покриващи предната част на лицето, са известни от началото на пандемията от COVID-19, само че те не обезпечават задоволителна отбрана на потребителите си, откри английско изследване, представено от електронното издание Хелтдей нюз, предава Българска телеграфна агенция. Експерти от университета на Източна Англия са създали инспекция на 13 защитни средства от този тип, като резултатите демонстрират, че нито един от тях не обезпечава високо равнище на сигурност против евентуално рисковите капчици и пръски, съдържащи вирусни частици. Все отново транспарантните щитове оферират известна отбрана. 

" Популярни са, тъй като не пречат на дишането, разрешават по-естествено другарство от маските за лице и обезпечават отбрана от пръски ", споделя Пол Хънтър, специалист по КОВИД-19 и професор в Медицинското учебно заведение към намиращия се в Норич университет. 

Според него до момента не е имало доста данни за това каква степен на отбрана дават действително транспарантните щитове, макар че хората ги употребяват, изключително в по-бедните региони на света.

За задачите на изследването откривателите тестват защитните средства в следени лабораторни условия в съдействие с английския регулатор за здраве и сигурност на работното място. Учените употребяват " машина за кашлица ", която разпръсква флуоресцентни капки към манекени. След това класифицират щитовете за лице въз основата на това по какъв начин са били нечисти от пръските.

" Лабораторните проби демонстрираха, че всички щитове за лице обезпечават известна отбрана, само че нито един не дава високи равнища на сигурност против замърсяване с външни капчици. Предоставеното равнище на сигурност зависи от градивните характерности, както и от посоката, в която манекенът е обърнал главата си, когато се " кашля ", изяснява доктор Джули Брейнард, която е част от изследователския екип.

Големите пролуки към страните на защитния щит, а от време на време изпод или от горната страна, разрешават на пръските от други хора да стигнат до лицето, демонстрират резултатите. " Това значи излагане на вероятни вируси ", сподели Брейнард.

Щитовете, които дават най-хубава отбрана, са затворени през челото и покриват огромна част от страните на лицето и под брадичката, означи тя.

Брейнард отбелязва, че лабораторните опити са направени при сюжет, в който интензивно се кашля към носещия щит от непосредствена непосредственост. " Възможността капчици да преминат към щита върху лицето единствено при говорене са доста по-малки ", отбелязва тя.

Резултатите от проучването са оповестени в изданието " Американ джърнъл ъв инфекшън надзор ".

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР