Проверяваме си пенсията през нова услуга на НОИ.Националният осигурителен институт

...
Проверяваме си пенсията през нова услуга на НОИ.Националният осигурителен институт
Коментари Харесай

Проверяваме си пенсията през нова услуга на НОИ


Проверяваме си пенсията през нова услуга на Национален осигурителен институт.

Националният застрахователен институт (НОИ) създаде и внедри Единен портал за електронни услуги (ЕПЕУ). 

Единният портал към този момент е наличен през интернет страницата на Национален осигурителен институт,

консолидира в себе си всички съществуващи в института платформи и уеб-приложения за

даване на административни и справочни услуги за парични компенсации, помощи, пенсии и обезпечени вземания.

Той е интегриран с централизираните системи „ е-Автентикация “ и „ Система за несъмнено електронно връчване “,  поддържани от Министерството на електронното ръководство.

ЕПЕУ обезпечава единна входна точка за достъп посредством потребление на главните средства за електронна идентификация – ПИК на Национален осигурителен институт,

ПИК на Национална агенция за приходите и всички типове квалифицирани електронни подписи (КЕП) , издадени от снабдители на удостоверителни услуги у нас.

Системата дава опция обезпечените лица, самоосигуряващите се и осигурителите с влизане единствено от едно място да декларират необятен набор от електронни услуги, проведени в цялостен азбучник на услугите.

Потребителите, разпознали се сполучливо през централизираната система „ е-Автентикация “,

получават достъп до така наречен „ Електронно осигурително досие “,

в което са включени три обособени съставния елемент – „ Електронно осигурително досие за пенсия “,

„ Електронно социалноосигурително досие за обезпечени и самоосигуряващи се лица “ и Електронно социалноосигурително досие за осигурители.

Към момента ЕПЕУ e наличен от рубриката   на интернет страница на Национален осигурителен институт, в която се намират и обособените входове на всички електронни услуги на института. За де се обезпечи равномерен преход в обслужването на потребителите цялото наличие на страницата е непокътнато непроменено. Предвижда се след това порталът да размени напълно тази потребителска секция на уеб страницата.

Единният портал за електронни услуги на Национален осигурителен институт е създаден и надграден по план BG05SFOP001-1.008-0001 „ Развитие и въвеждане на Институционалната архитектура на Национален осигурителен институт за предпочитани процеси, свързани с пенсиите, и даване на електронни административни услуги ” и план BG05SFOP001-1.020-0001 „ Развитие и въвеждане на Архитектурата на Национален осигурителен институт за процесите, свързани с парични компенсации, помощи и обезпечени вземания ”, финансирани от Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР