Проверки по търговските вериги и нов закон за храните предвижда

...
Проверки по търговските вериги и нов закон за храните предвижда
Коментари Харесай

Ето с колко скача сиренето от производителя до магазина

Проверки по комерсиалните вериги и нов закон за храните планува страната, с цел да се бори с нелоялни практики. Всичко това поради високите цени на храните у нас, заяви министърът на стопанската система пред bTV. От малкия екран направиха проверка за два продукта - кашкавал от краве мляко и сирене.

Според производителя, кг сирене по БДС коства 15,70 лева В комерсиалната мрежа на дребно, продуктът към този момент стига цена от над 24 лв.. При кашкавала – цената на производителя е близо 22 лв., а до крайния клиент продуктът стига над 37 лв. за кг.
-->
Във Франция пък екип на малкия екран откри, че кг сирене, което повече наподобява на нашия кашкавал, коства сред 17 и 18 евро.

Значителното повишаване на млечните артикули се дължи на по-скъпите първични материали и енергоносители, настояват производители.

За 16 месеца цените на сиренето и кашкавала са скочили с 39 на 100, показват от отрасловата асоциация.

Затова икономическият министър разгласи, че предстоят инспекции във веригите

„ Очаквам и информация за облагите на комерсиалните вериги за последната година, само че предварителната информация, която имам, е, че при някои от тях има свръхпечалба, което значи, че ние всички ги плащаме тези свръхпечалби “, съобщи икономическия министър Никола Стоянов.

С електронна платформа, където митници, борси и хранителни вериги да обменят информация, властта счита да се бори с  нелоялни търговски практики:

„ През организация „ Митници “ една стока в случай че примерно се внася за 50 стотинки, виждаме, че при комисията на едро за борсите - е 70 стотинки. Във веригата може да я видите за 2 лв. - ясно е, че в тази верига има нещо, което не е наред “, сподели още Стоянов.

А в нов закон за търговията с храни би трябвало да разпишат нелоялните търговски практики и ще се дадат повече пълномощия на контролните органи, с цел да се овладее скока в цените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР