Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019

...
Проверката обхваща гражданските договори в периода от 1 януари 2019
Коментари Харесай

МЗ: Над 85% от парите по граждански договори в „Света Екатерина” са изплатени на директора ѝ

Проверката обгръща гражданските контракти в интервала от 1 януари 2019 година до 30 април 2022 година, а сумата възлиза на 952 570 лв.
600 млн.лв. са общите отговорностите на лечебните заведения, а просрочените – са в размер на 115 млн.лв. Това регистрира здравният министър в оставка Асена Сербезова, която оповести данни за отговорностите на държавните лечебни заведения към 31 март 2022 година. „ За миналите шест месеца от инспектората на Министерство на здравеопазването са осъществени 64 инспекции като за предходната година те са били 61. Звезното за вътрешен одит е направило 81, а 18 са пратени на съответните органи ”, добави тя.

Изнесени бяха данни и за инспекции в Онкохематологията, „ Пирогов ” и „ Св. Екатерина ” в София, УМБАЛ-Пловдив, МБАЛ-Сливен и МБАЛ-Канев в Русе.

В „ Пирогов ” са направени няколко инспекции. Едната е била по сигнал на снабдител, че отговорностите му не се заплащат без съображение.

Одитът устновява, че има 1057 контракта за 2014-2021 година като заплащанията по тях се вършат не по последователност на фактурите. Т. е няма ред за погасяване на отговорностите и има привилигировани, сподели началникът на кабинета на министъра доцент Васил Пандов. Друга инспекция е била по отношение на построяването на МЦ в Царево. Там оборудването на болничното заведение не е било прибрано, макар че е нямало да се строи. 

Болница „ Света Екатерина ” в София има установени нарушавания в областта на системата за финансов надзор и договорите за закупуване на медицинки произведения.

Няма индикатори за оценяване на чиновници при установяване на ДМС на чиновниците, споделят от Министерство на здравеопазването.  Вътрешният одит открива, че над 85 на 100 от всички изплатени хонорари по цивилен контракти в столичната болница са изплатени на шефа.

Проверката обгръща гражданските контракти в интервала от 1 януари 2019 година до 30 април 2022 година, а сумата възлиза на 952 570 лв., уточни Пандов.

Директор на болничното заведение е проф. Генчо Начев, за който имаше изказвания предходната седмица, че е бил уволнен от Сербезова. Информацията обаче беше отречена и от двете страни.

Днес от екипа на здравното ведомство обявиха, че той е дал своя вот самичък за себе си за сключването на тези контракти. Два от договорите влизат със задна дата преди решение на съвета на шефовете. Според сметките за 12 месеца шефът на „ Света Екатерина ” е взимал приблизително към 22 хиляди лв., както и съществена заплата от 1700 лв.. Не е нарушаване сключването на сходни контракти, само че е реалност, че 85 % са единствено негови, добави Пандов.

За Окръжната болница в Пловдив нарушението е, че общината актува парцел, възложен за стопанисване. 10 години другите управления на болничното заведение не подхващат дейности по отбрана на парцела.

В болничното заведение в Сливен пък са установени нарушавания в публичните поръчки. Относно практиката за „ връзване на деца ”, одитът е открил, че практиката е записана във вътрешния устав. Първата инспекция демонстрира, че се „ връзват новородени деца ” единствено тези, на които се влива кръв, само че при повторната се установяват нарушавания.

„ Става дума за нечовешко отношение, изтезаване на новородени деца в българско лечебно заведение ", разяснява Пандов.

И добави, че изпълнителният шеф на лечебното заведение носи отговорност за протичащото се.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР