Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна

...
Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна
Коментари Харесай

Проверка установи разрушени дюни на плаж Камчия-север


Проверка на Министерството на туризма и на екоинспекцията във Варна сподели, че на неохраняемия плаж Камчия-север има разрушени дюни. Проверката е почнала след подаден сигнал на природозащитници, по случая е сезирана и прокуратурата, защото плажът няма концесионер, осведоми Българска национална телевизия.

Засегнатата повърхност е към декар и 700, утъпкана е растителността в региона, а следи от автомобилни гуми има по целия сектор.

„ Ако се откри нарушаване, и по образеца, който имахме на къмпинг "Смокиня ", прокуратурата, надлежно след направената инспекция, ще реши дали това съставлява състав на закононарушение съгласно Наказателен кодекс, където за такива закононарушения има затвор до три години и санкция до 10 000 лв.. “, съобщи Николина Ангелкова, министър на туризма

Ако нарушителите бъдат откри, те могат да бъдат санкционирани и по Закона за предпазените територии.

„ Информирани са и дирекцията по кадастър, с цел да се види тези дюни дали са нанесени в профилираната кадастрална карта според условията. “, сподели Ангелкова.

По първична информация част от плажната линия попада под закрилата на закона.

„ Частично тази наранена територия попада в предпазена зона за запазване на дивите птици Галата. “, разяснява Миглена Иванова, основен специалист, Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна

Седемдневен е срокът за инспекция в кадастъра, след което прокуратурата ще реши какви ограничения да предприеме.

Министър Ангелкова съобщи, че инициираните промени в закона за Черноморското крайбрежие са свързани с опазването на дюните и неохраняемите плажове и подсети, че те са под отбрана и по в този момент настоящото законодателство.

Ангелкова разяснява и регулацията на къмпингуването, като акцентира, че в понеделник следва среща на всички заинтригувани страни, които да обсъдят препоръчаните промени.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР