Проверка, извършена от Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО),

...
Проверка, извършена от Столично предприятие за третиране на отпадъци (СПТО),
Коментари Харесай

Риск от криза с боклука в София вижда новото ръководство на завода за отпадъци

Проверка, осъществена от " Столично дружество за отнасяне на боклуци " (СПТО), е открила, че съществува риск да възникне проблем с боклука в София поради неефективно ръководство на отпадъците през годините .

Констатирано е, че е създадено два пъти по-малко RDF гориво, а качеството неприятно, заради което няма търсене във връзка с продукта от страна на оползотворяващите го компании, оповестиха от пресцентъра на Столична община (СО). RDF горивото се получава при преправка на твърдите битови боклуци. Най-често то се употребява за горивни пещи в циментови фабрики или за произвеждане на топлинна и електрическа сила.

Проверката открива и по-бързо от плануваното запълване на клетките в депото за боклуци , което основава риск от евентуална рецесия с боклука в София до 2-3 години.

Освен това предходното управление на общината прекратило нов контракт за оползотворяване на боклуци, а остарелият не можел да бъде изпълнен напълно поради систематични проблеми в работата на предприятието.
 40 млн. лева нужни заводът за отпадък на София да работи
40 млн. лева нужни заводът за отпадък на София да работи

Наблюдението без видеонаблюдение, прахуляк и сепараторите не работят

Проверката открива също неприятно проектирани и неефективни процеси в завода за отпадък на София. " Столичният цех за отнасяне на боклуци не извършва задачата си по предопределение и има евентуален риск София да преживее рецесия с боклука в идващите 3 години, в случай че не се вземат незабавни ограничения ", допълват от общината.

Основната цел на СПТО е " приемане и култивиране на битови боклуци, които би трябвало да бъдат третирани, тъй че да се получава минимално количество боклук за неутрализиране посредством депониране ". След встъпването си в служба новият кмет на София Васил Терзиев разпореди инспекция, която докара до промяна на управлението на предприятието. Той подреди да бъде осъществен и вътрешен одит за цялостното положение и ръководството на завода за отпадък на София, който би трябвало да завърши при започване на този месец.

През предходната година заводът е създал два пъти по-малко количества RDF по отношение на потенциала си. По документи той би трябвало да създава 185 000 тона RDF гориво, а създадените количества за 2023 година са по-малко от 80 000 тона. Освен това от създадените през 2020, 2021 и 2022 година близо 555 000 тона RDF, едвам 229 000 т са предадени за изгаряне, сочат още констатациите. Сметките демонстрират, че за три години са оползотворени единствено 41% от създаденото количество гориво от модифицираните боклуци , а остатъкът се депонира в депото за занемарен отпадък. Така запълването на последната клетка за боклуци е почнало по-рано от плануваното. По план потенциалът на последната клетка би трябвало да стигне за 6 години. Изчисленията на новото управление обаче демонстрират, че тя е със доста по-малък потенциал и ще се запълни доста по-рано. От общината акцентират, че построяването на нови кафези ще отнеме повече време, в сравнение с за запълването й, като провеждането на отчуждителни процедури, планиране и създаване отнемало към 4 години и щяло коства към 21 млн. лв., каквато е била цената за кафези 3 и 4.
 Столична община ще търси кой да ръководи отпадъците й
Столична община ще търси кой да ръководи отпадъците й

Фридрих Катцер е освободен след първичен разбор на активността на предприятието

Според новото управление на Столична община една от главните аргументи за предварителното запълване на депото е недоброто ръководство на процесите за произвеждане на RDF и като резултат - ниското му качество. Ситуацията се усложнявала в допълнение от това, че предходното управление на Следствен отдел към окръжна прокуратура е подписало при започване на юни 2023 година, а по-късно прекратило през септември контракти за продажба на RDF. Причината - неспособност за финансиране. " Това оставя СПТО с един единствен контракт по оползотворяване на RDF, като даже и той не може да бъде изпълнен в неговата целокупност, поради неприятното качество на RDF и систематичните проблеми в работата на предприятието ", допълват от общината. През декември новото управление на завода за отпадък е въвело ограничения, които повишили с 35% оползотворяването на RDF спрямо целия ноември.

" Въпреки взетите ограничения сме изправени пред неуместната обстановка да би трябвало да понижим производството на RDF, тъй като няма на кого да го предоставяме. Предвиждаме пускане на нова социална поръчка за RDF и работим интензивно за повишение на неговото качеството. По този метод ще понижим цената и ще реализираме оползотворяване на всички количества, а освен 41%, както се е случвало през последните 3 години. През последните седмици на 2023 година стабилизирахме процесите в производството и стартира въвеждането на ограничения, които доведоха до възстановяване на качеството на RDF горивото ", разяснява краткотрайно изпълняващият длъжността шеф на завода Николай Савов .

Въпреки месечните отчети алармиращи за голям брой проблеми на системата за ръководство на процеса до предходното управление на Столичната община, не е обърнато внимание с години и не са подхванати ограничения за неговото възстановяване. Това изяснява и неприятното качество на създавания RDF, който оползотворяващите компании отхвърлят да одобряват. Оползотворяването на RDF с ниско качество е доста по-скъпо, тъй като компаниите са принудени да правят наново отнасяне на отпадъка , считат от новото управление на общината.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР