Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по

...
Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по
Коментари Харесай

Според опозицията в Полша изборът на президент на 10 май ще е «държавен преврат»

Провеждането на президентските избори в Полша на 10 май по време на пандемичните коронавирусни ограничавания ще бъде “държавен прелом ” от ръководещата партия, съобщи в събота претендентът на опозицията Малгожата Кидава-Блонска.

Имаше голям брой претенции за отсрочване на гласуването от цялото полско общество – в това число даже от министъра на опазването на здравето на ръководещата Партия Ред и правдивост (ПРС).

Въпреки това ПРС, която поддържа президента Анджей Дуда за преизбиране, отхвърля да промени датата, макар че рестриктивните мерки, които е наложила за битка с пандемията, значат, че вотът ще бъде посредством гласоподаване по пощата.

Това също значи, че обичайна акция няма да е допустима – евентуално преимущество за Дуда, който е доста напред в изследванията на публичното мнение.

Ако се проведат на 10 май, изборите ще бъдат „ държавен прелом освен против нашата народна власт, само че и против живота и здравето на поляците “, съобщи Кидава-Блонска пред вестник „ Факт “ във видео, оповестено в събота.

“Тези избори няма да бъдат демократични и резултатът е избран авансово. Не можем да участваме или да насърчаваме поляците да вземат участие в този фарс ”, сподели тя.

“Тези избори не би трябвало да се организират на 10 май. ”

Попитана за падащите й рейтинги на социална поддръжка, Кидава-Блонска сподели, че те отразяват обстоятелството, че хората „ не желаят избори в този момент “.

Междувременно някогашният министър председател на ПРС Беата Шидло, която оглавява акцията на Дуда, съобщи, че счита, че гласуването би трябвало да се организира на 10 май, “защото Полша има потребност от това ”.

Поляците “трябва да усещат в тези сложни моменти, че политическата обстановка е постоянна, до момента в който политиците би трябвало да се грижат за стопанската система, работните места и битката с ковид ”, сподели тя пред в. “Газета Полска Коджение ”.

Министърът на опазването на здравето Лукаш Шумовски, който е кардиолог, сподели в петък, че забавянето на вота до 2022 година ще бъде “единственият безвреден вид ”.

Подобно закъснение обаче ще изисква смяна в конституцията – която опозицията изключва, като вместо това приканва за изключително състояние, от своя страна отхвърлено от ръководещите консерватори. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР