Проведохме първи разговор с Продължаваме промяната. Беше рамков разговор -

...
Проведохме първи разговор с Продължаваме промяната. Беше рамков разговор -
Коментари Харесай

Нинова: Поемам цялата отговорност за резултата на БСП

" Проведохме първи диалог с " Продължаваме промяната ". Беше рамков диалог - покана за сформиране на общо държавно управление. Начертахме пътна карта. В идващите дни ще излъчим работни групи по тематики - те да приказват по стратегии, да видят какво да запишем в една обща стратегия, която да бъде публично документално съдружно съглашение за държавно управление. Общото, което ни събира е, че би трябвало да има работещ парламент и постоянно държавно управление. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването " Лице в лице " по бТВ.

Тя добави, че е сложила въпроса за приемането на бюджета за 2022 година, разисквани са били общи политики и антикризисните ограничения. Нинова акцентира, че за министри не е говорено. " Първо стратегиите, да забележим къде имаме общи хрумвания и можем да създадем нещо за България и за хората, след това ще обсъдим постовете ", съобщи тя.

" Ние сме партия с ред и правила. Съгласно нашите правила, когато ръководител е определен директно от членовете на партията, Уставът е разписал какво се случва - при предварително преустановяване би трябвало да се свика конгрес, той да установи оставката и по-късно Националният съвет да излъчи от сегашните заместник-председатели един, който да управлява партията и да приготви директен избор за идващ ръководител ", изясни Корнелия Нинова процедурата, която следва, откакто през днешния ден си подаде оставката като ръководител на Българска социалистическа партия.

" Днес подадох оставката си до членовете на Българска социалистическа партия, защото вие сте ме избрали, уважаеми социалисти, на директен избор. Оставката е реалност и връщане обратно няма. Оттук нататък си вървим по процедурата ", безапелационна бе тя. По думите на Нинова четвъртото място на Българска социалистическа партия на изборите е злополука и в този случай нейният честен избор е да подаде оставка.

В предаването " Лице в лице " водачът на Българска социалистическа партия разяснява връзките си с Румен Радев: " Аз доведох Румен Радев на " Позитано " и си припомням тогава съпротивата против президента Радев - и в Националния съвет, и в структурите. Тогава положихме доста старания той да стане президент. Аз нямам подмолни диалози и всичко си споделям непосредствено. Може би имаме разнообразни разбирания по някои въпроси. Например не одобрих, когато президентът Радев пристигна в Народното събрание и сподели: " Вие тук сте статуквото. Промяната е на площада ". Ние не сме статукво. Ние пет години водихме война с Борисов и с модела " ГЕРБ ". Тогава парламентарната ни група много се напрегна. Аз ги стопирах, да не реагират. След това апелът " жителите против партиите ". Да, ние знаем, че партиите не са обичани, само че в основата на държавността и на работещата политика в целия свят са партиите. Това са наши кардинални разлики, не е нещо персонално. "

По нейните думи президентът Радев е помагал на " Продължаваме промяната " да завоюва изборите с негови обществени изяви и по тази причина я е нарекла президентска партия.

" Искам да съм доста ясна - не хвърляме виновност на никого, не търсим отговорност. Аз поемам отговорността и аз съм отговорна. Затова си подадох оставката. Наясно съм, че когато започнах смяната преди 5 години в партията, ме чака това. Дълбоката смяна, която започнахме, за жалост, беше показана в общественото пространство като дребнави битови разправии в Българска социалистическа партия. Това беше борба против задкулисието, което Борисов хранеше през годините вътре в Българска социалистическа партия. Конкретно - даваше им публични поръчки по времето на ръководството на ГЕРБ. По времето на Борисов настъпи спора ми с Георги Гергов за дупката във Варна и последва изключването му след срещата със Сотир Цацаров в ЦУМ. Защото не одобрявам такова задкулисие и се боря с това. Когато Борисов падна от власт, тази вътрешна съпротива се реалокира при служебния кабинет. И в този момент са там и се работи по същия метод.Това е огромен въпрос не за Корнелия Нинова, не за Румен Радев, а за страната. Едно и също задкулисие се храни от всяка власт, а ние приказваме, че ще се борим с корупцията ", сподели още Нинова.

" Нека Антон Кутев, до момента в който е представител на служебния кабинет, да не показва обществено партийни позиции. Да пристигна на Национален съвет, да пристигна при мен - ще беседваме. Но когато излезеш като представител на служебния кабинет и поискаш оставката на управлението на партията, ангажираш служебния кабинет. Злепоставя президента по този метод. Аз загрижено споделих това и на президента Радев, само че не последва никаква реакция от негова страна ",коментира Корнелия Нинова изразената позиция на представителя на служебното държавно управление. По същия метод, по нейните думи, позицията на социалистите от ИК на Радев, които са поискали оставката ѝ още преди да са излезли резултатите, е в ущърб на президента.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР