Проведеният в Русе 52-ри Фолклорен събор Златната гъдулка“ е със

...
Проведеният в Русе 52-ри Фолклорен събор Златната гъдулка“ е със
Коментари Харесай

19 групи и изпълнители ще представят Русе на Националния събор в Копривщица

Проведеният в Русе 52-ри Фолклорен събор „ Златната гъдулка “ е със статут на Регионален стадий от формалната селекция на изпълнителите за присъединяване в обичайния Национален събор на националното творчество в Копривщица. Той ще се организира сред 5 и 7 август.

След финала на събора, журито излъчи за присъединяване от Русенска област общо 19 певчески, танцови групи, групи за традиции и самостоятелни реализатори от Русе, кварталите „ Долапите “ и „ Средна кула “, селата Иваново, Белцов, Долно Абланово, Кошов, Хотанца, Пиргово, както и град Бяла.

Талантите бяха оценени от проф. доктор Николай Ненов – шеф на Регионален исторически музей - Русе, проф. доктор Горица Найденова – етно музиколог в Института за проучване на изкуствата към Българска академия на науките и Людмила Григорова – етно музиколог.

Те имаха нелеката задача да селектират от стратегия на „ Златната гъдулка “ освен най-добре представилите се самостоятелни реализатори и сформира от Русенска област, само че и тези от тях, които с изключително ентусиазъм изследват, реставрират и интерпретират фолклорното завещание на района.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР