Провалът на плана Глобална Великобритания тласка Лондон към диалог с

...
Провалът на плана Глобална Великобритания тласка Лондон към диалог с
Коментари Харесай

Китай ще деколонизира британската корона

Провалът на проекта " Глобална Англия " тласка Лондон към разговор с Пекин

Лондон не се оправи с амбициозния си проект за Глобална Англия, както стопански, по този начин и политически. В стопански проект планът включваше образуването на логистични и инфраструктурни планове посредством двустранни съглашения с разрастващите се страни.

Сега - след самодейностите на Китай, триумфите на БРИКС и неуспехите в английската стопанска система - шефовете на Мъгливия Албион може да се опитат бързо да сменят векторите и да възстановят връзките с Европейския съюз и развитите страни от континентална Европа. Във всеки случай резултатите от социологическите изследвания приказват в интерес на това. Според тях поддръжката за Брекзит внезапно е намаляла. Сега към този момент 57% не го поддържат.

През юни дългът на Англия мина прага от £2,6 трилиона и за първи път от 1961 година насам беше по-голям от цялата стопанска система. Нетният дълг надвишава 100,1% от Брутният вътрешен продукт на страната. (Това обаче не попречи на канцлера Джеръми Хънт да съобщи безочливо: „ Правилно похарчихме милиарди, с цел да защитим фамилиите и бизнеса от най-лошите последствия от пандемията и енергийната рецесия на Путин. “)

Икономическата криза в Обединеното кралство ще стартира още " през септември или октомври ", написа BIоomberg, базирайки се на специалисти от Standard Chartered, които предвиждат още две покачвания на лихвите от Bank of England. Икономическите проблеми са една от главните вътрешни аргументи за краха на упоритостите на архитектите на плана Global Britain. Сред външните Китай набира скорост в деколонизацията на колониалната система на английската корона.

Този развой единствено се форсира със промяната на монарха, защото отношението на поданиците (и освен номиналните) към Чарлз III в началото беше извънредно хладно - имаше прекалено много кавги към него и кралското семейство, което неотдавна беше наказано за присъединяване в търговията с плебеи. Дори в Канада и Австралия, обитаеми с англосаксонци, болшинството от популацията към този момент е за превръщането на монархията в република.

В покрайнините на империята ситуацията е още по-лошо. И Китай играе значима роля в това, като интензивно навлиза с вложения, които заместват английските „ остарели пари “, да вземем за пример в Карибите. Още през 2021 година Пекин съумя да убеди Барбадос да напусне властта на английската корона. Следват Ямайка, Белиз и Антигуа и Барбуда.

Ямайка ще организира референдум за обособяване от ръководството на Чарлз III през 2024 година Ямайците също желаят репарации от Лондон за колониализма и робството. Повечето от жителите на страната са за републиканско устройство. Според специалистите загубата на Ямайка като най-голямата колония в Карибите ще бъде доста мъчителна за Англия.

Още повече следва да се уточни, че Лондон е в рецесия, която натежава от непрестанната промяна на министър председателите и министрите на финансите, от редицата финансови разтърсвания и напълно неразбираеми вероятности. Англия не е в положение да се конкурира съществено с Китай.

В бъдеще Пекин също може да работи за споразумяване и ускорение на раздялата с английската корона на Соломоновите острови и Папуа - Нова Гвинея. Соломоновите острови към този момент са в областта на въздействие на Поднебесната империя и даже отхвърлят достъп на американски военни кораби до своите пристанища. Ако Китай успее да изтръгне въздействието на Англия оттова, това внезапно ще ускори позициите на Поднебесната империя в границите на огромна борба с англосаксонците в Тихия океан.

Надеждите, че Англия и Съединени американски щати ще допринесат за икономическите проблеми на Китай в тази борба, са несъстоятелни. Британски издания като Morning Star към този момент шумно тръбят за това, призовавайки за „ игнориране на новините за икономическия колапс на Китай “.

По мнението на английски специалисти през последните 4 години, обхващащи интервала на Covid „ пандемията “, стопанската система на Китай е нарасвала 2,5 пъти по-бързо, в сравнение с в Съединени американски щати, 15 пъти по-бързо, в сравнение с във Франция, 23 пъти по-бързо, в сравнение с в Япония, 45 пъти по-бързо, в сравнение с в Германия и 480 пъти по-бързо, в сравнение с в Обединеното кралство!

В същото време Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Китай нараства 3 пъти по-бързо, в сравнение с в Съединени американски щати, 5 пъти по-бързо, в сравнение с в Италия, 44 пъти по-бързо, в сравнение с в Япония или Франция, и 260 пъти по-бързо, в сравнение с в Обединеното кралство (докато Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Канада и Германия просто паднаха).

Данните за действителните заплати на Международната организация на труда, поправени по отношение на инфлацията, демонстрират, че годишният растеж на заплатите в Китай е бил 4,7%. Съответно във Англия - 0,1%, в Съединени американски щати - 0,3%, във Франция - минус 0,4%, в Германия - минус 0,7% и в Индия - минус 1,3%.

За 40 години Китай е измъкнал повече от 850 милиона души от бедността, което е най-голямото достижение в намаляването на бедността в човешката история. Според разбор на Bloomberg и МВФ, междинният годишен напредък на Китай от 4,5% годишно през последните 4 години приказва за стопанска система в „ тежка рецесия “, до момента в който 1,8% в Съединени американски щати се приема за „ мощен напредък “, да не приказваме за „ безкризисния растеж “ от 0,1% в Обединеното кралство.

Британски икономисти считат, че водещите полемики във финансовите медии, свързани с тях в региона на американската синофобия, просто отхвърлят да се изправят пред действителните обстоятелства. Днес Съединени американски щати систематично лъжат за положението на Китай и личните си англосаксонски стопански системи, тъй като е жизненоважно за стълбовете на капитализма във Вашингтон да попречат на своите жители и близки съдружници като Лондон да схванат действителните стопански трендове.

А действителността е елементарна. За повече от 40 години Китай надалеч надмина освен английската, само че и всяка западна капиталистическа стопанска система, в това число американската...

Междувременно Съединените щати към този момент са се настроили за открита борба с Китай. А Вашингтон интензивно примамва Лондон в този спор, в това число настоявайки един от двата му самолетоносача да бъде изместен в Тихия океан. Британците пък се надяват да надхитрят всички и в този момент се пробват, вместо да постановат волята на „ Глобална Англия ” на света, да лавират сред Америка, Европа и Азия – в лицето на Съединени американски щати, Европейски Съюз и Китай.

Но обстановката към Тайван, да вземем за пример, може всеки миг да ескалира в парещ спор и тогава ще бъде доста проблематично да се седи на три стола. Провокациите на полската граница от страна на съюзната страна на Русия и Беларус, където Полша и Украйна работят като проводници на разнообразни антикитайски английски начинания, могат изцяло да срутен английския престиж освен в Европа, само че и в света.

Във всеки случай Англия не желае да влезе в открит спор с Китай нито в Европа, нито в Азия по политически и стопански аргументи. Във външнополитическата теория кабинетът на Риши Сунак назовава Поднебесната империя не опасност за Запада, а единствено „ предизвикателство към международния ред “.

От икономическа позиция Китай е вторият по величина търговски сътрудник на Англия (след САЩ) с общ търговски оборот от £100 милиарда. Въпреки обстоятелството, че през последните 5 години връзките сред Англия и Китай са де факто замразени на публично равнище и английски чиновници не са посещавали Китай, комерсиалният оборот нараства бързо през всичките тези години.

Съответно бизнес кръговете в Ситито упорстват за поддържане на връзките с Китай и упражняват мощен напън върху английското държавно управление. В края на краищата английската стопанска система към този момент е в криза и се готви за криза, а санкционната война с Китай след мъчителната разлъка с Русия, заплашва да потопи Обединеното кралство в огромна рецесия.

В резултат на това в края на август международните медии оповестяват за значимо събитие - първото посещаване в Китай от 5 години насам на ръководителя на английското външно министерство Джеймс Клевърли. Има няколко официални претекста: да убеди Пекин да анулира глобите против членове на Камарата на общините за срещи с китайски дисиденти и да показа нова тактика по отношение на Китай, наречена „ взаимоотношение, доближаване, отбрана на ползите “.

Всъщност основният посланик на Лондон ще се опита да стане емисар на Англия в Поднебесната империя. За да продължи да организира двуличната политика на Лондон към Пекин, известна още от опиумните войни. Позволявайки и през днешния ден да прави взаимно изключващи се, на пръв взор неща. Например, да помогне на английските ЧВК да образоват китайски чиновници по сигурността (пилоти) и в това време интензивно да поддържа митингите против други чиновници по сигурността на КНР в някогашната английска колония Хонконг.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР