Проучването на JATO показа многопосочна тенденция в цената на електрическите

...
Проучването на JATO показа многопосочна тенденция в цената на електрическите
Коментари Харесай

Електромобилите станаха значително по-евтини от колите с ДВГ в Китай, но остават по-скъпи в Европа и САЩ

Проучването на JATO сподели многопосочна наклонност в цената на електрическите транспортни средства в другите страни. Така през последните седем години междинната цена на „ зелен “ автомобил в Китай е намаляла от 66 819 на 31 829 евро, в Европа се е нараснала от 48 942 на 55 821 евро, а в Съединени американски щати се е нараснала от 53 038 на 63 864 евро..

Още нещо любопитно в изследването е, че в Китай средностатистическата електрическа кола е с 33% по-евтина от аналог с бензинов мотор. Европейците, въпреки това, купуват електрически коли, които са приблизително с 27% по-скъпи от моделите с мотори с вътрешно горене. А в Съединени американски щати надплащането за електрически автомобил доближава 43%.

От 2015 година електрическите кросоувъри са поевтинели на половина в Европа: от 109 506 на 57 461 евро. Подобна наклонност има и в Съединени американски щати, където цената им е паднала от 99 874 на 54 026 евро. В Китай обаче сходни модели костват единствено 35 512 евро. Освен това, в случай че в Европа и Съединени американски щати бензиновите аналози са доста по-евтини, то в Китай те са с 5% по-скъпи.

В Китай специалистите чакат ограниченията за стимулиране на търсенето на електрически транспортни средства да бъдат понижени, защото продажбите им нарастват със обилни темпове. Европа си слага амбициозни цели да забрани продажбите на нови коли с ДВГ през 2035 година, тъй че ограниченията за държавна поддръжка тук ще работят с цялостна мощ - най-малко към този момент, само че не и у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР