Проучване в американския щат Небраска откри огромно находище на въглерод

...
Проучване в американския щат Небраска откри огромно находище на въглерод
Коментари Харесай

Находище на въглерод заплашва климата на Земята

Проучване в американския щат Небраска откри голямо находище на въглерод в района на Великите равнини, който, в случай че бъде освободен, съществено ще заплаши климата на планетата.

Големите количества въглерод се съхраняват надълбоко под почвата, а опасност за климата на Земята ще има, в случай че химичният детайл бъде освободен и се трансформира във въглероден оксид.

Проучването сигнализира, че заплахата от подземния въглерод не е за подценяване, тъй като въглеродът доближава и до дълбоките пластове на почвата, като се допуска, че химичният детайл се разполага до на 6 метра под повърхността.

Учените оповестяват пред списание Nature Geoscience, че всеки един от изкопаните сегменти от почвата е записал огромно количество на въглерод.

Научният свят дефинира това изобретение като удивително, защото досега учените са подценявали размера на въглерода, който може да се съхранява в подпочвените пластове на планетата.

Ако въглеродът бъде освободен при ерозия на почвата или посредством директна човешка активност, климатът на Земята сензитивно ще се промени, защото при взаимоотношение с кислорода, въглеродът ще се трансформира в рисковия въглероден оксид.

 Климат на Земята

Въглеродният оксид е рисков за хората и животните, тъй като нарушава естествената функционалност на белите дробове.

Изследователката от университета на Уисконсин-Медисън Ерика Мерин-Спиота отбелязва, че множеството проучвания в региона са се лимитирали до 30 сантиметра под повърхността, като въглеродът в дълбочина към момента не е проучван.

Слоят от повърхността, от който се интересуват откривателите, е образуван преди 15 000 и 13 500 години. Този пласт от почвата в този момент се намира на към шест метра под повърхността.

Увеличаването и отлагането на въглерода в почвата също може да провокира промени в климатичното равновесие, защото химичният детайл може да доближи до повърхността на Земята посредством растенията или след пожар в региона.

Предполага се, че сходни наслоявания от под земята въглерод могат да бъдат открити и на други места на планетата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР